40% av arbetstiden i byggbranschen inte värdeskapande

av Anders Enquist

 

a– Vi tog initiativet att arrangera konferensen först och främst för att det är roligt och nyttigt för oss själva och många av våra samarbetspartners. Dessutom är det ett bra sätt att utmärka oss i branschen både nationellt och internationellt, säger Trond Bølviken, chef för strategi och förbättring på Veidekke. Vi ser att det är en hel del tid som går åt till väntan i vår bransch. Det är helt fel att tro att vi kan komma ner till noll procent väntetid men vi måste bli bättre på att se förlorad tid i förhållande till primär produktionstid.

Lean skapar kontroll

Arcona är ett dotterbolag till Veidekke i Sverige och har arbetat med Lean construction i över 20 år. Arcona kommer att finnas på plats under konferensen som talare. Lean är både ett förhållningssätt hos medarbetarna och en industriell metod där de tar bort allt som inte tillför värde för kunden.

– Vi lägger mycket fokus i de tidiga skedena för att tillsammans med kunden identifiera vad som är rätt kvalitet. Hela projektgruppen är sedan involverad i att projektera och planera för att få ett jämnt produktionsflöde med så få störningsmoment som möjligt. Det kräver att man samverkar och tänker över skrågränserna, säger Per Linder, marknads- och affärsutvecklingschef på Arcona i Sverige.

För att få en effektiv framdrift av bygget krävs även förbrukningsstyrd materialförsörjning. Arcona arbetar med logistikdepåer som hanterar material och avfall ända in på arbetsstället. Byggarbetarna kan då fokusera på ett effektivt montage som blir klart i tid och utan fel. Det ger en kontrollerad process där tid och kostnader för att hantera fel och störningar minskar avsevärt.
Med en ökad effektivitet kan även mer tid läggas på att förbättra teamets arbetssätt och prestation.

Bred internationell medverkan

Utöver representanter från näringslivet deltar en stor skara professorer och forskare i konferensen på Soria Moria Hotell i Oslo. De kommer från ett antal universitet med amerikanska Berkley i spetsen samt universitet i Sverige, England, Brasilien, Chile, Peru, Australien, Israel, Libanon, Spanien, Tyskland, Nederländerna, Finland, Danmark och Norge. Dessutom rapporteras det att deltagare från universitet i Japan, Kina, Vietnam, Taiwan, Thailand, Singapore, Indien och Afrika kommer att finnas med på konferensen.

23 – 27 juni 2014 arrangeras Norges första globala Lean Construction konferens i Oslo (IGLC 2014). Läs mer och registrera dig på www.iglc.net

All information om konferensen finns på websidan www.iglc2014.com som uppdateras löpande.

Konferensen arrangeras av Veidekke och Universitetet i Agder, i samarbete med NTNU, Statsbygg, Bygg21, EBA, Kruse-Smith, Fellesforbundet, NITO, Ulstein och Nymo.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...