Nu ger Fredells Byggvaruhus Stockholmarna mer köksinspiration

av Anders Enquist

Marbodal Malevik Mörk i bistrotappning.

”En stil som är mycket populär just nu och som spås vara det under överskådlig tid är den franska bistrostilen. Dessutom fortsätter mässing och metaller att vara efterfrågat. Vi har tagit fasta på det när vi har byggt upp Marbodals nyhet Malevik mörk i bistrotappning”, säger Sandra Wallberg, chef för Kök & Inredning. Det nya inspirationsköket i utställningen utgår från det genuina intresset för god mat och dryck tillsammans med vänner och familj. Det har stora generösa arbetsytor med extra djupa lådor, ett smart avslutningsskåp som ger utmärkt förvaring, öppna hyllor där köksinventarier kan organiseras och staplas och en vacker fristående box-kåpa i koppar från Fjäråskupan. Koppar är genomgående i detaljerna och sätter fin kontrast till det mörka. Blandaren är EVO 184 i koppar från Tapwell och beslagen Common samt Classic knopp, båda i färgen antik koppar är från Beslag Design.

Fagerö heter det andra köket från Marbodal som har en lantlig prägel med sina ljusgrå kökssnickerier, charmigt kakel och tidstypisk blandare från Tapwell.

Fagerö heter det andra köket från Marbodal som har en lantlig prägel med sina ljusgrå kökssnickerier, charmigt kakel och tidstypisk blandare från Tapwell. ”Även om skogstoner och mörka nyanser är 2018 års färger så är olika varianter av grått här för att stanna. Vi säljer fortfarande överlägset störst andel vita kök, men märker mer och mer att folk gillar tanken på att frångå det vita. Och vågar de sig inte på de mörkare kontrasterna så är grått en bra mellanväg”, menar Sandra. Fagerö har en rejäl köksö som skapar rumskänsla och tidstypiska skålhandtag och knoppar från Marbodals egna sortiment. Köksön bjuder på smart förvaringslösning i form av en praktisk gavelhylla och en tvådörrars vinkyl från Climadiff som ger köket en elegant känsla. ”Över 70% av svenskarna använder köket för att umgås. Det har blivit en central plats i vårt hem där vi både äter, umgås och arbetar. Funktion och inredning i dagens kök speglar många gånger det behovet och utrymmet får mer och mer en möbelkänsla. Detsamma gäller flexibiliteten när det gäller kökets funktioner”, menar Sandra. Hällen är en kombination av en 60cm standardhäll samt en 30cm dominohäll från Siemens med en kombination av både induktion och gasspis.

Att hjälpa kunden att visualisera sitt kök genom att visa produkterna i riktiga, inspirerande miljöer istället för enstaka vitvaror, bänkskivor eller väggar med uppradade luckor går hand i hand med Fredells tanke om att hjälpa till. ”Vi erbjuder en rad tjänster för att det ska vara enklare för kunden att bygga nytt eller bygga om. Med 52 års erfarenhet av att rita och designa kök är vi väl medvetna om de utmaningar och möjligheter som involveras i ett köksprojekt. Det är en säkerhet för våra kunder att veta att vi tar ansvar för allt från inspiration, ritningar, funktioner och lösningar till kontakt med hantverkare”, säger Johannes Widenström, Varuhuschef i Sickla. Utställningen på varuhuset i Sickla visar totalt 25 olika köksmiljöer i olika färg- funktion- och utseendekonstellationer, ett komplett sortiment för dem som vill skapa sitt nya drömkök.

 

Fem tips för att lyckas med ditt nya kök:

1. Planering. Vilka linjer vill ni gå på? Mörkt, ljust. Kanske trä? Traditionellt eller trendigt? Bestäm vilken känsla köket ska ha och följ er livsstil. Behöver ni mycket avlastningsytor och hur vill ni ha arbetsflödet? Spenderar ni mycket tid i köket eller köper ni hellre hämtmat? Var umgås ni helst? Planera efter behov och önskemål och gör även en måttanpassad ritning där ni markerar ut väsentlig information såsom ventilation, VA mm.

2.Gör en Budget. Det finns en del saker att spara in på vid en köksrenovering men det finns även vissa val som ni gör klokt i att lägga lite mer pengar på för att ni ska känna er nöjda på lång sikt. Lämna utrymme för oväntade kostnader som kan uppstå. Var öppen med er budget mot hantverkare och köksspecialister så att de kan göra sitt bästa för att hjälpa er att hålla den.

3. Tidsplan. Att renovera eller bygga nytt kök tar tid. Var realistisk i er tidsplan och ta hänsyn till leveranstider och eventuella semestrar.

4. Inspiration. Ta hjälp av moodboards för att visualisera. Antingen digitalt eller ta hjälp av kökstidningar och sax. Försök att se ett mönster i era bilder. Vad gillar ni och vad väljer ni bort?

5. Ta hjälp. De som arbetar med att rita och designa kök har gedigen kunskap om olika material och hur man skapar effektiva arbetsflöden. De har även erfarenhet av eventuella hinder som kan uppstå längs med vägen och hur man bäst tar sig förbi dem. Inspireras av dem och låt dem visa er lösningar som ni själva kanske inte hade tänkt på.

6.Tålamod!

 

Kök: Marbodal Malevik Mörk

Lucka: Malevik Mörk

Bänkskiva: Rost 610

Handtag: Beslag Design, Common antik koppar

Vitvaror : Siemens Induktionshäll

Diskbänk: Intra Frame 520

Fläkt: Fjärråskupan, Box, Imprint koppar

Tapet: Intrade Masterpiece 358013

Blandare: Tapwell EVO 184 Koppar

 

Kök: Marbodal Fagerö Ljusgrå

Lucka: Fagerö Ljusgrå

Bänkskiva, Ferro Grafit 612

Knoppar: Oval Antik

Handtag: Skålen Antik

Vitvaror: Siemens/Climadiff

Diskbänk: Intra Linea 7140

Fläkt: Röros, Grue 80cm

Kakel: Lhådös, New York

Blandare: Tapwell FME181 Krom

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...