Upprop för världens bästa skolbygge

av Anders Enquist

De kommande tio åren behöver tusen nya skolor byggas i Sverige. Hur ska vi agera för att rätt förvalta den skatteinvestering detta kommer att innebära? LINK arkitektur är en av parterna bakom det kunskapsöverskridande uppropet Opinion Bygga Skola som samlar landets ledande skolbyggare för att bidra till visionen om världens bästa skolbygge.

Bilden: LINK arkitektur har utformat Brinkskolan i Täby; ett exempel på hur en genomtänkt, fysisk miljö kan bidra till en tryggare skolvardag. Foto: Hundven-Clements Photography

Syftet med uppropet är att starta en dialog kring den fysiska miljöns betydelse och vikten av samverkan mellan alla aktörer. Initiativtagarna uppmanar till att arbeta snabbt, börja dela kunskap och prioritera rätt samt framför allt – investera rätt.

– Det finns mycket kompetens i Sverige kring att planera, bygga och driva skola. Här behöver vi samarbeta, dela kunskap och utvecklas tillsammans. Vi behöver ha fokus på skolbyggande de kommande tio åren för att klara av uppgiften och vi behöver starta nu. Jag är mycket glad att LINK arkitektur är med i vårt initiativ, säger Magnus Anclair, projektledare för Opinion Bygga Skola.

Initiativtagarna bjuder in till dialog med skolsverige under Almedalsveckan 2018 för att diskutera hur visionen om världens bästa skola kan förverkligas. Man vill sätta frågan på agendan och lyfta vikten av planering redan i tidigt skede. Skolan är en av kommunernas viktigaste resurser för ett socialt hållbart samhällsbyggande, sett ur ett barnrätts-, demokrati-, och folkhälsoperspektiv.

– Vi måste ställa oss frågan vad en skola kan och ska vara, var den ska ligga och hur den kan samnyttjas. Vi hoppas att diskussionerna i Almedalen ska leda till konkreta förslag på hur vi kan tillvarata chansen att bygga bra lärandemiljöer som också bidrar till samhällsbyggandet i stort, säger Camilla Starkenberg, arkitekt på LINK arkitektur.

LINK arkitektur arbetar med skolor och lärandemiljöer i Sverige men också i Norge, där kontoret är ett av de ledande inom sektorn. Flera av de senare årens uppdrag har präglats av nära samarbeten mellan arkitekt och kommun redan i tidigt skede, då man sett potentialen hos skolbyggnaden för samhället som helhet. LINK arkitektur arbetar aktivt med just social hållbarhet, bland annat genom ett långtgående samarbete med Tryggare Sverige, där trygghetsaspekter i skolan står högt på agendan.

Opinion Bygga Skola
Bakom initiativet står också C.F. Møller Architects, Sweco architects, White Arkitekter, Tengbom, Origo arkitekter, Codesign, Liljewall arkitekter, Cedervall arkitekter, NIRAS Arkitekter, Skanska, NCC, Wästbygg, Living Your Brand, Skolhusgruppen och Forum Bygga Skola.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...