Ungas tidsbrist drabbar bostadsrättsföreningar

av Admin

Under hösten är det många som byter bostad och samtidigt blir medlemmar i en bostadsrättsförening. Ett styrelseuppdrag i föreningen är en bra merit på CV:t men framförallt är det en möjlighet att vara med och påverka beslut. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum senaste undersökning visar dock att det är svårt att locka unga till styrelsearbete. Tidsbrist är det som flest uppger som anledning, i synnerhet hos den yngre generationen.

Den största tröskeln och utmaningen med styrelsearbete är att det tar mycket tid i anspråk. Ofta upplevs styrelsemöten vara ineffektivt och långtråkiga. Det visar SBC Sveriges BostadsrättsCentrum senaste undersökning genomförd av YouGov där svenskarna gett sin syn på arbetet i en bostadsrättsförening. Det är dock stor skillnad mellan åldrarna där de yngre och yrkesverksamma lyfter tiden som en mycket större utmaning jämfört med de som är äldre. Exakt hur lång tid ett styrelsemöte bör ta beror på vilka punkter som behöver tas upp. När föreningen genomför renoveringar är det normalt att möten tar längre tid. Däremot bör styrelsemöten inte hållas för ofta. Det leder sällan till ett bättre resultat och, på grund av just tidsbrist är, få, korta och effektiva möten att föredra. I SBCs styrelseutbildning anger varannan deltagare att de har sex till tio möten per år och drygt var tredje uppger att de har femton möten per år.

– Genom att ha en tydlig och genomtänkt agenda vid möten så minimeras möjligheten att börja prata om annat. Många deltar i styrelsearbetet för att det är trevligt, men för att locka fler till att delta och en bredare målgrupp är det viktigt att agendan följs. En styrelse i blandade åldrar och erfarenheter leder ofta till ett bättre arbete som gynnar flera då olika perspektiv tas i beaktning när ett beslut ska fattas, säger Peter Björk, Marknad och Försäljningschef på SBC.

Undersökningen visar också att unga i större uträckning vill ta hjälp av en extern partner för
förvaltningen av föreningen och fastigheten för att förenkla och minimera den tid styrelsearbete i bostadsrättsföreningen tar.

– Vi på SBC arbetar på många sätt med att stödja och underlätta för föreningens styrelse. Våra medarbetare ger tips och råd till styrelseledamöterna i våra kundföreningar. Dessutom finns vår kundportal tillgänglig för samtliga medlemmar, avslutar Peter Björk, Marknad och Försäljningschef på SBC.

Tre tips på hur styrelsearbetet i bostadsrättsföreningar kan effektiviseras:
1. Tillgängliggör information för samtliga medlemmar dit alla har åtkomst. Många föreningar använder en digital lösning där årsredovisning, stadgar och andra bestämmelser finns samlat. När det dags för en ny styrelse att ta över blir det enklare att lämna över uppdraget  utan att viktig dokumentation går förlorad.
2. Utbilda styrelsen! Om de som är aktiva i styrelsen vet vad som ska göras och när, uppstår det sällan missförstånd som kan vara tidskrävande att reda ut. SBC erbjuder en webbaserad styrelseutbildning som ger varje deltagare redskap som effektiviserar och förenklar arbetet.
3. Förbered möten noggrant med tydlig agenda, så minimerar ni spontana frågor och beslut. Fika är alltid trevligt men lägg det i slutet av mötet då det finns möjlighet att smita om man vill.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...