Stora Enso en one-stop-shop inom träindustrin

av Admin

I slutet på förra veckan arrangerade Trästad Sverige ett seminarium i Stockholm om det moderna träbyggandets myter, möjligheter och mervärden. Anton Kullh, kommersiell chef för Stora Ensos träprodukter var en av talarna under dagen. 

Bild: I panelsamtalet om ”Planering av Trästäder” deltog: Fr v Leif Walterum, (C) fd Kommunalråd, Skövde kommun, Anton Kullh, kommersiell chef träprodukter, Stora Enso, Harriet Wistemar, Kommunarkitekt, Skellefteå kommun och Maria Säterdal, vd, Växjöbostader
Anton deltog i ett panelsamtal om ”Planering av Trästäder”. Samtalets huvudfokus var hållbarhet och vikten av samarbete.

”Vi är tacksamma att kommunerna ställer tuffa hållbarhetskrav på oss som materialleverantör. Det gör att vi utvecklas snabbare som industri och får fram mer klimatsmarta produkter och tjänster. Att vi ökar kunskapsåterföringen och att alla aktörer i ekosystemet samarbetar är oerhört viktigt. Vi strävar alla mot ett gemensamt mål – att vi vill få en så hållbar och effektiv byggprocess som möjligt. Det är bara möjligt genom ökad kunskap och ett bättre samarbete mellan inblandade aktörer, säger Anton Kullh.

Vill sänka tröskeln
Då kunskap fortfarande är en begränsning bidrar Stora Enso på en rad olika sätt för att sänka tröskeln och få fler aktörer att börja bygga i trä. Företaget delar bland annat med sig av öppna byggsystem och ett antal digitala verktyg som underlättar byggprocessen från föreskrivande led till färdig byggnad. Medarbetarna har stor kompetens och erfarenhet från de över 12 000 projekt som företaget genomfört runt om i världen. Dessutom är produktportföljen väldigt bred och innefattar bl a korslimmat trä (CLT), laminerat fanérvirke (LVL) och fönsterkomponenter.

”Stora Enso är en one-stop-shop inom träindustrin”, säger Anton Kullh.

Ser stora möjligheter
Stora Enso satsar stort på den svenska marknaden. Nu pågår en investering på cirka en halv miljard kronor för att bygga en av Europas största och mest moderna produktionslinjer för korslimmat trä (CLT). Under första kvartalet 2019 sker uppstarten av den nya produktionslinjen. Gruvöns sågverk kommer att ha en årlig kapacitet på 100 000 m3 korslimmat trä när produktionslinjen är i full drift. Totalt kommer cirka 60 nya medarbetare att rekryteras till Gruvöns sågverk de närmaste två åren.

”Det finns stora möjligheter för våra hållbara träprodukter och tjänster. Vi ser fram emot att fortsätta bidra till att utveckla det moderna träbyggandet”, säger Anton Kullh.

Stort intresse
Seminariedagen täckte in en rad olika ämnen som bl a brand, akustik och fukt samt tillväxt och export. Moderator under dagen var Mark Isitt. Det var drygt 150 personer som deltog vid seminariet, som arrangerades av Trästad Sverige.

I panelsamtalet om ”Planering av Trästäder” deltog: Anton Kullh, kommersiell chef, Stora Enso, Harriet Wistemar, Kommunarkitekt, Skellefteå kommun, Leif Walterum, (C) fd Kommunalråd, Skövde kommun och Maria Säterdal, vd, Växjöbostäder.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...