Skanska kan återvinna upp till sextio procent av gammal asfalt

av Boxtoppen

Skanskas kan med hjälp av ny teknik på asfaltverken öka återanvändningsgraden av gammal asfalt – och därmed minska koldioxidutsläppen. 

Skanska kan nu, med hjälp av ny teknik på asfaltverken, öka återanvändningsgraden av gammal asfalt. Normalt tillsätts omkring femton procent använd asfalt till den nyproducerade asfaltmassan, men efter ombyggnationer på asfaltverken går det att tillsätta mellan trettio procent och sextio procent gammal asfalt i den nya asfaltmassan med bibehållen kvalitet. Den nya tekniken införs successivt över landet i samråd med Skanskas kunder. Skanskas återanvändning av asfalt kommer i år att motsvara en koldioxidbesparing motsvarande uppvärmningen av över 4 000 normalvillor under ett år.

Skanska arbetar också tillsammans med Trafikverket med att införa en teknik för återvinning av kasserade rivna bildäck till ny asfalt. Detta för att dels göra en mer beständig beläggning med längre livslängd, men även för att ersätta det plastbaserade tillsatsmedel som annars behövs för asfalt som ska tåla extrema belastningar.

Skanskas mål är att vara det ledande gröna byggföretaget i Sverige. Under Skanskas Gröna vecka den 2-6 september 2013 lyfter Skanska fram företagets gröna initiativ för att öka medvetenheten om miljöfrågor och grönt byggande hos medarbetare, kunder och andra samarbetspartner.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Elin Gustavsson, miljöexpert Skanska, tel 010-448 15 11

Jonas Lindberg, chef asfaltsproduktion, Skanska Sverige, tel 070-533 42 85

Mia Trahn, presstalesman, Skanska, tel 010-448 44 40

Direktnummer för media, tel: 010-448 88 99

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...