Schneider Electric öppnar innovationscenter i Lund

av Anders Enquist

Nu flyttar Schneider Electric, efter 1,5 års letande efter lokal, in i den kända MHC-byggnaden (Mobile Heights Center) i Lund och öppnar officiellt sitt nya innovationscenter. Som resultat av detta flyttar bolagets forsknings- och utvecklingsavdelning från Malmö. Avdelningen jobbar med innovation inom energieffektivisering och utvecklar bland annat framtidens smarta städer. Circa 250 medarbetare flyttar från Malmö till Lund.

– Lund är helt rätt för vårt nya innovationscenter, en verklig tillväxtregion med mycket miljötänk. MHC-huset passar också vår verksamhet väl; här kommer vi att fortsätta utveckla globala lösningar för att göra byggnader smartare, effektivare, säkrare och mer hållbara genom plattformen EcoStruxure. Vi tror att flytten också kommer att innebära mer utbyte internt, större flexibilitet och mer kunskapsutbyte med partners och andra innovativa företag i regionen, säger Thomas Träger, VD på Schneider Electric Sverige.

I en tid då utvecklingen av teknologier och lösningar går allt snabbare så ökar behovet av nätverkande och samarbete mellan företag. I Lund kommer Schneider Electric att utveckla nästa generations smarta lösningar baserade på Internet of things och molnteknologi. Valet av Lund grundar sig på närheten till andra innovativa företag och universitetet.

Inför flytten har Schneider Electric passat på att utrusta fastigheten med den senaste tekniken inom energieffektivisering och styrregleringssystem. I samarbete med fastighetsägaren Vasakronan har man bland annat moderniserat lokalerna med KNX-system för styrning av belysning, ventilaion och klimat som är sammanlänkat med Schneider Electrics senaste BMS (Building Management System) StruxureWare. Dessutom har man installerat Schneider Electrics senaste inbrotts- och passagesystem Security Expert samt brandlarmsystemet FXL.

– De nya lokalerna innebär bättre möjligheter för oss att utveckla vårt arbete. I samråd med Vasakronan har vi byggt om och uppgraderat mycket i byggnaden så att vi verkligen lever som vi lär, enligt vårt motto ”innovation at every level”. Förutom att fastigheten nu är mer energieffektiv och miljövänlig så är en stor fördel också att vi kan använda lokalerna som testmiljö för egna lösningar och produkter, säger Pär Guthagen, Facility Manager på Schneider-Electric i Sverige.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...