SABO lanserar kampanjsajt om bostadsvalet

av Admin

SABO satsar på att lyfta bostadsfrågan inför höstens val. Nu lanseras en ny webbplats med fakta om bostadsmarknaden: bostadsvalet.se.

– Det är viktigt att så många som möjligt får upp ögonen för bostadsfrågorna. Därför är det bra med flera plattformar och här på bostadsvalet.se har vi samlat allmännyttans viktigaste frågor, säger SABOs vd Anders Nordstrand. 

En betydelsefull målgrupp för den nya sajten är kommunpolitiker.

– Vi vill visa på allmännyttans roll, samhällsnyttan och de sociala vinsterna. Och att allmännyttan faktiskt är det viktigaste verktyget för att kommunen ska kunna klara sitt bostadsförsörjningsansvar, säger Hanna Larsson, bostadspolitisk expert på SABO.

På den nya webbsidan samlas fakta och ståndpunkter utifrån fem ämnesområden: allmännyttans roll och uppdrag, hyressättning, bostadspolitik, hållbarhet och bostadsförsörjning.

– Det ska vara lätt för politiker och andra att hitta det som är intressant för dem, både översiktligt och sedan med fördjupningar, säger Jörgen Mark-Nielsen, utredningsansvarig på SABO.

Han hoppas att många ska hitta till den nya webbsidan.

– Det handlar ju mycket om frågor som politikerna arbetar med i sitt dagliga politiska liv, som hur man ska klara bostadsbyggandet, integrationen och klimatfrågan. Här pekar vi också på vilka möjligheter kommunen har att hitta lösningar via sitt allmännyttiga bostadsbolag.

På partievent

SABO arbetar på flera plan med att lyfta bostadsfrågorna inför valet i september. Under det senaste året har man medverkat på partiarrangemang för flertalet riksdagspartier. Målgrupp för SABOs valkampanj är nämligen inte i första hand väljarna, utan de som kandiderar till politiska poster.

– Vi tar upp allmännyttans ståndpunkter och bidrar med våra lösningsförslag, säger Hanna Larsson.

För att få politikerna att stanna till har man locka med en fiskdamm – där alla får napp, i form av goda exempel från olika allmännyttiga bostadsföretag.

– Det har varit många som stannat till och vill fiska. Det tänds något i ögonen när man håller fram fiskespöet, och då kan vi passa på att prata bostadspolitik och vad man kan använda sin lokala allmännytta till.

SABO har också givit ut en särskild tidning, ”Bostadsvalet” som lyfter fram allmännyttan som kommunernas bästa bostadsverktyg. Här medverkar även flera medlemsföretag. Den gick i förra veckan med som bilaga i Dagens Samhälle, nyhetstidning för kommun- och landstingsfolk.

– De bostadspolitiska frågorna klättrar allt högre på det politiska dagordningen, konstaterar Anders Nordstrand.

Möten i Almedalen

Ytterligare ett sätt att nå ut är via de politikermöten SABO arrangerar under Almedalsveckan.

– Redan förra sommaren höll vi partivisa möten, där vi blandade politiker från samma parti men olika nivåer, som från kommun, ungdomsförbund, kvinnoförbund och riksdag. Då fick vi till väldigt bra samtal när politikerna dessutom kunde dela varandras perspektiv. De unga fick till exempel höra hur kommunpolitikerna tänkte om bostadsfrågan, och tvärtom, säger Hanna Larsson.

Detta koncept upprepas därför även i år.

Här är Bostadsvalet.se: https://www.sabo.se/sabo-tycker/bostadsvalet-2018/

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...