Så kan myndighetskrånglet vid byggande minska

av Henrik Langborg

För den som vill köpa, äga, bygga och sälja fastigheter är det en mängd aktörer, myndighetsbeslut och regelverk att navigera mellan. Och processen blir ofta lång. Under en dryg timme i Visby samlas aktörer från olika delar av fastighetsmarknaden med ett tydligt gemensamt fokus: Att minska krånglet som förknippas med byggande.

Lantmäteriet har fått regeringens uppdrag att med hjälp av digitala verktyg och plattformar förenkla de myndighetskontakter privatpersoner och företag behöver ha när de ska köpa och sälja fastigheter. I Sverige finns det över tre miljoner fastigheter till ett värde av 3600 miljarder kronor. Kan man korta processerna kopplat till byggande, fastighetsbildning och överlåtelse är de samhällsekonomiska vinsterna stora.

– Vi i myndighetsvärlden måste komma bort från stuprörstänkandet och sätta människornas och företagens behov i centrum, säger Bengt Kjellson, generaldirektör på Lantmäteriet.

För att få kraft i förenklingsarbetet är det många aktörer som måste kroka arm. Lantmäteriet har samlat inflytelserika representanter från bankvärlden, kommuner och landsting, byggföretag och regering vid ett och samma bord för att diskutera frågan vid en workshop under Almedalsveckan.

– För mig som statsvetare är det här ett otroligt spännande tillfälle, säger Olof Petersson, moderator vid workshopen. Ett ”window of opportunity”, där man med hjälp av så kallad e-förvaltning lägger grunden för en immateriell infrastruktur med stor effekt på den svenska samhällskroppen.

Paneldeltagare är utöver Lantmäteriets generaldirektör Bengt Kjellson:

Ulf Perbo, statssekreterare hos bostadsminister Stefan Attefall (KD)

Tomas Carlsson, vd NCC Construction Sverige

Jörgen Sandström, IT-strateg, SKL

Agneta Jacobsson, vd, DTZ

Bengt Nyman, utredningssekreterare, förenklade plan- och byggprocesser

Workshopen ”Kan e-förvaltning effektivisera fastighetsmarknaden?” är öppen för allmänheten och hålls på Gotlands Museum onsdagen den 4 juli klockan 8.15 – 9.45.

 

För ytterligare frågor kontakta:

Anette Norberg Sandström, Kommunikationsdirektör Lantmäteriet

mobil: 070 7588680

tel växel: 0771- 636363

anette.norberg.sandstrom@lm.se

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...