OBOS utvecklar nya bostäder i Sundsstrand, Uddevalla – vann kommunens markanvisningstävling

av Admin

Planerar att bygga 26 bostadsrätter som kedjehus på fyra småkvarter i bostadsområdet Sundsstrand. 

Foto: www.sundsstrand.se

Sundsstrand är ett naturskönt och attraktivt område vid Byfjordens strand med ett strategiskt läge mitt emellan Uddevalla centrum, Ljungskile och Torp köpcentrum. Exploateringen pågår och vårt projekt i Sundsstrand kommer när det är färdigbyggt att innefatta bostäder i kedjehusformat. Vid infarten till området bygger kommunen nu en förskola till området.

– När kommunen gick ut med sin inbjudan till markanvisningstävlingen i januari var jag inte sen att tillsammans med vår Projektledare Marcus Gunnarsson börja planera vårt förslag, berättar Projektutvecklare Fredrik Karlsson. Området har verkligen ett toppenläge med utsikt över inloppet till Uddevalla stad, såväl som närhet till kommersiell service och E6:an mot Oslo och Göteborg.

I december 2017 antogs en ändring av detaljplanen, vilken möjliggör byggnation av antingen sammanbyggda eller friliggande bostäder på fyra områden. Det var dessa fyra områden som markanvisningstävlingen avsåg, och de inbjudna byggherrarna fick själva frihet att välja hur många av kvarteren de ville bebygga.

– Vi valde att ta fram ett förslag där vi tar oss an helheten – det vill säga samtliga fyra kvarter i Sundsstrand, säger Fredrik.

Uddevalla kommuns önskemål var tydliga i markanvisningstävlingen; att Sundsstrand ska kunna erbjuda varierade upplåtelseformer och boendetyper, samt verka för ett långsiktigt hållbart och attraktivt bostadsområde med en tydlig miljöambition. Av tio byggherrar som skickade in sina förslag var det slutligen OBOS som vann och får möjlighet att gå vidare med förslaget i samtliga fyra småkvarter i området.

– I vårt förslag visar vi på 26 bostäder på cirka 130-140 kvm i kedjehusform, sammanlänkade av carports med terrass ovanpå. Husen får stomme och fasad av miljövänligt trä, samt en mjuk färgsättning som harmonierar väl med den omkringliggande naturen. Den lummiga och kuperade terrängen har vi tagit hänsyn till genom att gruppera och förskjuta vissa huskroppar, samt välja suterränghus i det område där det varit nödvändigt, berättar Fredrik.

Hållbarhet – som också är ett viktigt ledord i hela OBOS organisation – har tagit sig uttryck på flera nivåer i markanvisningsförslaget till Uddevalla kommun.

– Ur miljösynpunkt har vi föreslagit laddstolpar för eldrivna fordon i anslutning till varje carport, vattensparande åtgärder och möjlighet till solceller, säger Fredrik. Vi kompletterar dessutom befintlig och planerad bebyggelse på ett bra sätt med ett mellanting mellan bostadsrättslägenheter och radhus och de friliggande villorna som finns i området.

OBOS ska nu skriva avtal med Uddevalla kommun och markarbetena i de fyra småkvarteren i Sundsstrand beräknas påbörjas under sommaren 2019.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...