Nytt arkitektkontor som fokuserar på staden

av Anders Enquist

– Vi ser nu en situation där städerna växer snabbare än någonsin tidigare, säger Alessandro Ripellino, VD. Då blir det också viktigare än förr att vi arkitekter kan hantera de ofta komplexa frågor som det innebär att bygga nya hus mitt i en levande stad. Det är också viktigt att vi kan vara med och diskutera de val vi gör och delta i den allmänna debatten om hur staden ska utvecklas. Vi tror att det även kan vara till nytta för våra
uppdragsgivare och andra intressenter. Det nya företaget drivs av Alessandro Ripellino tillsammans med ytterligare tre delägare: Ylva Åborg, Benjamin Mandre och Henrik Nilzén. Företaget, som ligger i Stockholm, har 15 anställda vid starten.
– Vi börjar med ett bra team som har arbetat tillsammans länge med många spännande projekt, säger Alessandro Ripellino. Vi arbetar med såväl stadsutveckling som husbyggnad, både ombyggnader och förtätningsprojekt. Relationen mellan byggnad, gata och plats är avgörande. Varje husbyggnadsprojekt måste utgå från en stadsbyggnadsanalys.
Teamet står bakom flera uppmärksammade projekt:
– Nya Fridhemsplan som innebär att kvarteret Väktaren, det karakteristiska hörnhuset ut mot Fridhemsplan, får en mer inbjudande fasadutformning och att det byggs nya bostäder och terrasser på taket. Projektet är första etappen i en allmän upprustning av hela Fridhemsplan.
– Det klassiska tidningskvarteret i Marieberg, ursprungligen av Paul Hedqvist, där kontoret ritar nya entréer och utvecklar kvarterets arkitektur med fler bostäder och fler arbetsplatser – helt enkelt mer stad!
– Innerstadskvarteret Pallas i Borås, som innefattar ett fristående höghus med hotell. Det ursprungliga Domuskvarteret blir ett attraktivt, levande, öppet och elegant centrumkvarter med bland annat nya bostäder.
– Lindhagenskrapan som är ett 24 våningars höghus i kvarteret Lusten på nordvästra Kungsholmen med allmännyttiga hyresbostäder. Projektet visar att det går att bygga både tätt och ekonomiskt, med högt ställda arkitektoniska ambitioner och bra boendekvaliteter.
– Teamet har också arbetat med Vision Västra City, som är stadsomvandlingen kring Stockholms Centralstation. Förslaget gör att Stockholms centrala delar kan omvandlas till en levande stadsmiljö och att en strandpromenad öppnas genom en överdäckning av motorled och spårområde.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...