Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: ”Stabil men försiktig marknad”

av Admin

Aprilsiffrorna från Svensk Mäklarstatistik pekar på att marknaden börjar stabiliseras, men samtidigt präglas marknaden fortsatt av försiktighet. Statistiken bekräftar prognosen om stillastående priser, som landets fastighetsmäklare gav i den senaste medlemsundersökningen Mäklarinsikt. 

I riket backade priserna på bostadsrättsmarknaden med 1 procent i april. I centrala Stockholm och Göteborg stod priserna stilla medan de sjönk 1 procent i centrala Malmö. Villapriserna sjönk med 1 procent i riket, men är fortsatt upp på årsbasis. Allt enligt Svensk Mäklarstatistiks aprilsiffror.

– Under våren har det kommit allt fler signaler om en stabilisering på bostadsmarknaden. Prisnedgångarna tycks nu ha bromsat in. I både centrala Stockholm och centrala Göteborg stod priserna stilla under april. Vi befinner oss i en stabil men fortsatt försiktig marknad i många delar av Sverige. Utvecklingen ligger i linje med prognosen i vår senaste medlemsundersökning där 66 procent av fastighetsmäklarna tror på oförändrade priser på bostadsrätter under andra kvartalet. Motsvarande andel för småhusmarknaden är 70 procent, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Svensk Mäklarstatistik pekar på att antalet försäljningar minskade något i april, vilket kan tolkas som att det relativt stora utbudet, kreditrestriktionerna och osäkerhet om hur det skärpta amorteringskravet kommer att påverka marknaden bidrar till viss försiktighet hos både säljare och köpare.

En temperaturmätare på bostadsmarknaden är den så kallade budpremien, spannet mellan utgångspris och slutpris, som i april låg på 6 procent i riket för både villa och bostadsrätt. De bakomliggande och fundamentala faktorerna som påverkar bostadsmarknaden är fortsatt positiva. Arbetsmarknaden är stark, ränteläget fortsatt lågt och inflyttningen till städerna fortsatt hög. Signaler om ökad optimism om bostadsmarknaden hos hushållen kom också nyligen i SEB:s Boprisindikator.

För komplett information om statistiken se www.maklarstatistik.se

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...