Hällefors krävs på upphandlingsböter

av Anders Enquist

Vid en renovering av en fastighet i samband med en TV-inspelning av programmet ”Sommar med Ernst” köpte Hällefors kommun snickeri- och måleritjänster för ett sammanlagt kontraktsvärde på knappt 2,5 miljoner kronor. Fastigheten ligger i Björskogsnäs naturreservat och ägs av kommunen. De två överträdelserna av upphandlingsreglerna gör att Konkurrensverket nu i två ärenden (måleri- respektive snickeritjänster) vänder sig till Förvaltningsrätten i Karlstad med kravet att kommunen ska betala sammanlagt 190 000 kronor i böter/ upphandlingsskadeavgift. Otillåtna direktupphandlingar är prioriterade överträdelser i Konkurrensverkets tillsynsarbete över offentliga upphandlingar.

– Om en upphandling inte annonseras, så att fler potentiella leverantörer får chansen att lämna anbud, finns ingen garanti att det är den bästa affären som görs, framhåller Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

– Upphandlande myndigheter måste respektera regelverket inte bara inom ramen för sina egna planerade inköp utan även när olika leverantörer kontaktar dem för att sälja in varor eller tjänster, som i detta fall en TV-produktion, säger Dan Sjöblom.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...