Fortsätter exporttemperaturen att stiga?

av Anders Enquist

För att mäta den aktuella exporttemperaturen har Business Sweden åter intervjuat exportcheferna i alla större företag samt ett urval små och medelstora företag. Intervjuerna har huvudsakligen gjorts i maj, vilket innebär att resultatet kommer att vara rykande färskt. Det är första gången som Business Swedens nytillträdda chefekonom, Lena Sellgren, presentar Exportchefsindex.

– Vid föregående mätning i februari ökade Exportchefsindex till 56,9, vilket var det högsta utfallet sedan tredje kvartalet 2014. Såväl nuläge som prognos förbättrades. Allt fler företag ansåg att utfallet för försäljningen har förbättrats och att man inte är lika missnöjd med orderstockarna. Resultatet skiljer sig dock mellan storföretag och små och medelstora företag. Storföretagens förväntningar om framtiden stärktes, medan de små och medelstora företagen skalade ned dem något. Det blir intressant att se hur företagen anser att det har gått och vad man idag tror om den närmaste framtiden, säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.

Trots att världsekonomin fortsätter att återhämta sig väntar vi oss att svensk export utvecklas svagt under 2016. Exportchefsindex baseras på informationen från momsregistret och omfattar både varu- och tjänsteexport.

– Förväntningarna om efterfrågan visade på tydligt trendbrott uppåt för både Västeuropa och Central- och Östeuropa vid senaste mätningen. Det blir därför intressant att se om företagen tror att efterfrågan från dessa regioner fortsätter att stärkas, säger Lena Sellgren.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...