Extreme makeover för det gamla vattentornet

av Admin

Efter många försök att laga och lappa det slitna vattentornet i Johanneberg fattades ett radikalt beslut: Riv hela fasaden! Men att byta fasad på ett 35 meter högt torn med en radie på knappa 6 meter är svårt. – Det var komplicerad logistik och trånga utrymmen, berättar Ulrik Andersson, Hisingstads Bleck och Plåtslageri. 

”Extreme makeover” är den benämning som bäst beskriver vad det gamla vattentornet på Johanneberg fick genomgå under 2017. Utgångsläget var en sprucken putsfasad som släppte in fukt och väta, vilket hade fått förödande konsekvenser.
– Problemen var mycket utbredda, vi var tvungna att ta ett helhetsgrepp, berättar Bo Jansson, konstruktör.

Men entreprenören förstod att det inte skulle bli en renovering enligt standardmodell.
– Det handlade om stora volymer som skulle fraktas högt upp i luften. Dessutom var det en liten yta att arbeta på, berättar Ulrik Andersson.

Det som genomfördes var att de spruckna putsväggarna ersattes med en ny och mycket tålig fasad i titanzink. För att säkra bland annat god ventilation och lång hållbarhet samt förhindra problem med fukt byttes isoleringen ut mot ROCKWOOL REDAir System, som dessutom är brandsäkert.

– Jag föreskrev ROCKWOOL REDAir FLEX och RED Air LINK på grund av stenullens brandsäkra och hållbara egenskaper. Dessutom krävdes det en isolering som skulle vara smidig att montera, vilket är fallet med dessa två system, kommenterar Bo.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...