Bravida tar krafttag för en säkrare arbetsmiljö

av Admin

Varje år skadas cirka 6000 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige.* Bravida är inget undantag. Idag startar Bravidas årliga arbetsmiljövecka. Årets tema är riskbedömning – något som hela branschen bör bli bättre på. 

Bravida har en nollvision för arbetsskador, och arbetar kontinuerligt för att förbättra säkerhet och arbetsmiljö. Ändå skadas många medarbetare varje år. Vanligast är att medarbetare får skärsår, faller eller får ström igenom kroppen. Men faktum är att många skador kan undvikas.

– Vi samarbetar med många olika aktörer i byggbranschen, och arbetsplatserna skiljer sig mycket åt. Då är det viktigt att våra medarbetare alltid har säkerhetstänket med sig var de än befinner sig, säger Mattias Johansson, vd för Bravida.

Bravida målsättning är att reducera arbetsskadorna kraftigt. Ett steg i arbetet är Bravidas årliga arbetsmiljövecka, som nu genomförs för andra gången. Årets tema är riskbedömning.

– En av de vanligaste orsakerna till att det sker olyckor är att det går lite för fort. Eller att en medarbetare tänker ”jag ska bara”. Men det är inte okej. Vi kan aldrig tumma på säkerheten för att arbetet ska bli klart snabbare eller för att det görs av gammal vana, säger Mattias Johansson.

– Branschen behöver bli bättre på riskbedömningar. Alla ledare har ett stort ansvar i detta. Om varje montör och servicetekniker får utrymme att tillämpa de rutiner och egenkontrollprogram som finns, kan många skador undvikas.

Bravidas arbetsmiljövecka äger rum den 10–14 september 2018.

Bravida är aktiva medlemmar i Håll nollan, ett initiativ som drivs av föreningen Samverkan för noll olyckor i byggbranschen.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...