Borlängeborna har närmast till skyddad natur i Dalarna

av Anders Enquist

Vid årsskiftet bodde 24 procent av invånarna i Sverige inom en kilometer från närmaste skyddade naturområde. Svensken hade vid samma tid i genomsnitt 2,8 kilometer från bostaden till skyddad natur, men skillnaderna är stora mellan olika kommuner och län. Det visar statistik från SCB.

Bilden: Borlängeborna, som har närmast till skyddad natur i Dalarna, kan bland annat besöka kommunala naturreservatet Tyskö-Prästö-Nästö som ligger i Runn. Foto: Borlänge kommun.

Att skydda natur som naturreservat eller nationalpark innebär att värdefull natur bevaras och görs tillgänglig för naturupplevelser. Med närhet till skyddad natur ökar möjligheterna till friluftsliv och gör även att människor har tillgång till den långsiktigt, vilket är särskilt viktigt i tätortsnära områden där exploateringstrycket är hårt.

I alla länets samtliga kommuner finns i dag någon form av nationellt skyddad natur och allt fler kommuner använder dessutom möjligheten att bilda kommunala naturreservat.

– I Dalarna finns det 48 kommunalt beslutade naturreservat och i hela länet finns det totalt 332 reservat, säger Lennart Bratt som arbetar med att bilda naturreservat på enheten för naturskydd på Länsstyrelsen.

Enligt statistiken har man i Dalarna i genomsnitt 3 km till skyddad natur. Alltså något längre än genomsnittet i Sverige som ligger på 2,8 km. Närmast till skyddad natur har Borlängeborna. De bor i genomsnitt 1,5 kilometer från ett naturreservat, att jämföra med invånarna i Malung-Sälen som i snitt måste ta sig 8,5 kilometer innan de når skyddad natur.

– Närheten till just skyddad natur, är kanske inte det viktigaste, säger Henny Sahlin som arbetar som friluftslivssamordnare på Länsstyrelsen. Hon har som uppdrag att stötta länets kommuner med satsningar på friluftsliv. Det viktigaste är att det finns grönområden i närheten av där man bor och att man kan ta sig dit utan bil. Om dessa sedan skyddas som till exempel kommunala naturreservat är det ju naturligtvis ännu bättre, för då kan ortsborna vara säkra på att närnaturen blir kvar inom överskådlig framtid, säger Henny.

För den som vill besöka pärlorna bland Dalarna skyddade natur har Länsstyrelsen sammanställt dem på myndighetens webbplats. Här visar man också vilka som är tillgänglighetsanpassade. Till många reservat finns det också informativa foldrar som går att beställa från Länsstyrelsen. 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...