ABB sätter nytt spänningsrekord för HVDC Light

av Anders Enquist

 

bf6573a06b5abfda_800x800arABB har framgångsrikt tagit i drift en överföringslänk för högspänd likström (HVDC) mellan Norge och Danmark i syfte att öka mängden förnybar vatten- och vindkraft i regionens elnät.

Med en spänningsnivå på 500 kV sätter Skagerrak 4 nytt världsrekord i HVDC-överföring med spänningsstyva strömriktare (Voltage Source Converters, VSC). Dessa använder halvledare för att omvandla elkraft från högspänd växelström till likström och tillbaka igen och erbjuder samtidigt styrbarhet och kompakt design.

VSC-länkar används i ökande omfattning i markkabel- och sjökabelbaserade tillämpningar såsom integration av förnybar energi från vindkraftparker på land och till havs; elförsörjning från fastlandet till öar och havsbaserade olje- och gasplattformar; elförsörjning till tätbebyggda stadskärnor och sammankopplingar av elnät över nationsgränser.

Denna HVDC Light-länk stärker elnätet som ägs av norska Statnett och danska Energinet.dk och hjälper till att balansera lasten mellan Norges vattenkraftsbaserade system och Danmarks vind- och värmekraftssystem.

”ABB utvecklade HVDC-tekniken och fortsätter att vara innovationsledande tack vare vår unika position med egen tillverkning av alla nyckelkomponenter i ett HVDC-system, inklusive krafthalvledare, transformatorer och högspänningskabel”, säger Claudio Facchin, chef för ABB:s division Power Systems.

ABB har levererat alla fyra Skagerrak-länkarna – Skagerrak 1 och 2 på 1970-talet och Skagerrak 3 1993 och nu senast Skagerrak 4. Hela systemet sträcker sig 240 kilometer över Skagerrak i Nordsjön och har en sammanlagd överföringskapacitet av 1 700 megawatt (MW).

Till Skagerrak 4 levererade ABB två 700 MW VSC-stationer baserade på företagets teknik HVDC Light®. Den nya länken drivs bipolärt med överföringssystemet för Skagerrak 3 som är baserat på den klassiska HVDC-strömriktartekniken med Line Commutated Converter, (LCC).

Det här är första gången som HVDC och HVDC Light sammankopplats i ett sådant bipolärt system. ABB:s avancerade styrsystem MACH har använts för att hantera olikheterna mellan HVDC-och HVDC Light-teknikens sätt att återomvandla kraften.

VSC-strömriktare för 500 kV skapar nya möjligheter för framtiden, speciellt i kombination med ABB:s nya plastisolerade 525 kV högpänningskabel för likström som lanserades 2014. Denna rekordkabel, med dubblerat kraftflöde och ökad räckvidd, erbjuder nya möjligheter att integrera mer förnybar energi från avlägsna källor och speglar ABB:s åtagande att leda utvecklingen och användningen av HVDC-teknik.

ABB utvecklade tekniken för överföring av högspänd likström (HVDC) för 60 år sedan och har fått order på sammanlagt runt 100 HVDC-projekt med en total installerad capacitet på mer än 120 000 MW, motsvarande runt hälften av den globala installerade basen. ABB utvecklade HVDC-tekniken ytterligare på 1990-talet och döpte den till HVDC Light®.

ABB:s HVDC Light® banar väg för en ökad användning av VSC-teknik och med Skagerrak 4 har ABB levererat 15 av världens 16 sådana projekt som är i drift runt om i världen.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...