SundaHus: Remissen för Miljöbyggnad 3.0 innehåller bra skärpningar och förtydliganden men kraven på Byggvarudeklarationer är orimliga

av Anders Enquist

Enligt förslaget ska ”En innehållsdeklaration vara upprättad enligt anvisningar i BVD2015”. I praktiken innebär det att nästa alla Byggvarudeklarationer som finns och används på marknaden idag underkänns. Detta beror på att tolv punkter har lagts till i eBVD2015 som inte finns i tidigare versioner av Byggvarudeklarationer. Vidare finns i branschen idag, utöver eBVD2015, ett antal andra mycket bra initiativ och olika typer av innehållsdeklarationer för byggvaror, exempelvis PEP, belysningsbranschens Byggvarudeklaration, iBVD (under utveckling) samt Sveriges Fog- och Limleverantörers Förenings Byggvarudeklaration. SundaHus anser att kriterierna bör skrivas om så att de inte kan misstolkas som att det enbart är eBVD2015 som accepteras. Motsvarande problem finns i Miljöbyggnad 2.2 där kriterierna ofta tolkas som att det enbart är BVD3 som godkänns.

För att undvika orimligt höga kostnader samt för att göra kraven genomförbara i praktiken är det viktigt att det görs tydligt i alla anvisningar att det går bra att använda sig av befintliga Byggvarudeklarationer eller andra dokument kopplade till innehåll så länge de uppfyller kraven enligt avsnitt 4 i BVD3 alternativt avsnitt 3 i eBVD2015.

SundaHus föreslår samma skrivning som i nya BREEAM-SE: ”Innehåll ska deklareras i enlighet med direktiven i avsnitt 3 för eBVD2015 eller avsnitt 4 i BVD3. Innehållsdeklarationer behöver inte vara i eBVD2015-mallen för att godtas utan även andra typer av dokument där det framgår att innehållet är deklarerat i enlighet med regler för byggvarudeklarationer version 3 eller senare är accepterade.”

Genom föreslagen förändring kan Miljöbyggnad fortsätta att vara både enkelt och kostnadseffektivt men ändå en pådrivande kraft för att nå Sveriges Miljökvalitetsmål samtidigt som branschens mångåriga arbete med byggvarudeklarationer kan utnyttjas på ett väl avvägt och effektivt sätt.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...