S:t Eriks blir ett av Stenindustriförbundets största medlemsföretag

S:t Eriks är nu medlem i Sveriges Stenindustriförbund och också ett av de största företagen bland medlemmarna. Medlemskapet innebär bland annat att S:t Eriks kommer att kunna erbjuda sina kunder tillgång till fördjupad information om natursten med förbundets uppskattade Stenhandbok och tekniska skrifter. Det innebär också en möjlighet till samarbete med Sveriges enda professor inom området natursten som bygg- och anläggningsmaterial. Medlemskapet är en del av S:t Eriks arbete för att främja hållbarhet i hela stenbranschen genom att agera för certifieringar och att följa internationella regler.

– Det finns mycket som vi kan utveckla på den svenska stenmarknaden för att tydligare ta socialt och miljömässigt ansvar. Eftersom vi är ett så pass stort företag vill vi vara en förebild när det handlar om sociala frågor – alla som arbetar för S:t Eriks ska ha goda villkor, säger Erik Waxin, områdeschef för natursten på S:t Eriks.

S:t Eriks är sedan 2013 certifierade med SA 8000 – ett oberoende certifikat som bygger på ILO:s kärnkonventioner och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och FN:s barnkonvention. S:t Eriks arbetar också nära med konsultbyrån Ethos International för att ligga i framkant inom alla hållbarhetsområden: mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption. Medlemskapet i Stenindustriförbundet är alltså i linje med S:t Eriks internationella arbete och är ytterligare ett bevis på att S:t Eriks prioriterar utveckling.

– Den som köper S:t Eriks granit ska kunna känna sig trygg med att den producerats på ett bra sätt – oavsett om den är svensk, portugisisk eller kinesisk. Därför genomförs kontroller två gånger per år i våra fabriker i Kina och Portugal, där det säkerställs det att de uppfyller krav inom bland annat diskriminering, löner, säkerhet och hälsa. Att använda en oberoende part är självklart för oss, säger Erik Waxin.


Bostadsmålet kräver fler som bygger

Regeringen satsar drygt fyra miljarder kronor på utbildning och etablering i arbetslivet. Sveriges Byggindustrier gläds åt att en så stor del av höstbudgetens reformutrymme läggs på fler utbildningsplatser inom regionalt yrkesvux och yrkeshögskola.
– Bristen på rätt utbildad personal är påtaglig inom alla våra områden; såväl yrkesarbetare som ingenjörer. Byggindustrin har ett behov av 50 000 nya medarbetare på fem års sikt enbart till följd av åldersavgångar, säger Mats Åkerlind, tf vd för Sveriges Byggindustrier.

Annons

Wihlborgs bygger i Helsingborgs nya stadsdel

Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District. Här bygger Wihlborgs den spektakulära kontorsfastigheten ”Prisma”.

Långtidstest av fasadmaterial ska ge svar om hållbarhet

I Plönninge utanför Halmstad har Energi- och miljöcentrum i Halland påbörjat ett långtidstest av hur olika typer av fasadmaterial påverkas av väder och vind under en tioårsperiod. Projektet omfattar flera olika industriellt ytbehandlade utvändiga panelbrädor certifierade enligt branschorganisationen Svenskt Träs CMP-system, Certifierad Målad Panel, samt kiselimpregnerade utvändiga panelbrädor. I förlängningen handlar projektet om att främja träbyggandet och användandet av trä som fasadmaterial på Västkusten.

Ekonomi och flexibilitet viktigast när företag väljer bilpool

Det är inte bara privatpersoner som ser fördelen med att ansluta till en bilpool. Företagsmarknaden växer nu snabbt hos bilpoolsföretaget Sunfleet. I en färsk undersökning bland företagskunderna anges ekonomi och flexibilitet vara de de viktigaste orsakerna till att välja bilpool.

Unionen: Regeringens budget kan förvärra kompetensbristen

Regeringen missar chansen att använda de goda tiderna till att stärka Sveriges konkurrenskraft och motståndskraft i nästa nedgång. Utbildningssatsningarna riskerar också tillfälligt att förvärra företagens kompetensbrist. Det som behövs är fler korta yrkes- och högskoleutbildningar, menar Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

Skanska kommenterar påståenden i SvD

Skanska välkomnar granskning av Nya Karolinska Solna. Men det finns behov att klargöra fakta kring projektet uppger Skanska. Flera uppgifter och påståenden som publicerats i Svenska Dagbladet känner Skanska inte igen, andra är direkt felaktiga.

Paul Potts badrum – en dröm för alla som älskar att sjunga i badrummet

Gillar du att sjunga i duschen och samtidigt funderar på att förnya badrummet så varför inte passa på att optimera akustiken? Det är nämligen möjligt att bygga ett badrum som är helt anpassat efter din egen sångröst. För att bevisa det har K-rauta tillsammans med ett antal experter specialbyggt ett badrum med optimal akustik åt en av världens just nu mest kända tenorer – Paul Potts.

2017 rekordår för arkitektbranschen

Allt tyder på att den svenska arkitektbranschen slår rekord i år. I Sveriges Arkitekters årliga branschrapport som släpps imorgon pekar alla pilar uppåt, såväl omsättning, beläggning som behovet att rekrytera. Optimismen är sällsynt stark bland företagen trots tecken på att konjunkturökningen börjar avta.
– Företagens kreativitet och förmåga att bygga nya affärer visar sig nu i urstarka siffror, ett år då många har valt att konsolidera efter en tid med snabb tillväxt. Att lönsamheten nu ser ut att bli rekordhög är sunt och på tiden, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef för Sveriges Arkitekter.