Nord Stream köper oberoende inspektion av sin rörledning från MMT

MMT Sweden har erhållit ett treårigt kontrakt från Nord Stream AG avseende inspektion av de båda rörledningarna som tillhör Nord Stream Pipeline och går genom Östersjön från Ryssland till Tyskland. Den oberoende inspektionen av rörledningen kommer att utföras av ett bolag som ägs gemensamt av MMT Sweden och Reach Subsea.

Surveyor Interceptor ROV på Stril Explorer för pipeline innspektion för Nord Stream. Foto:  Axel Schmidt

Arbetet, som omfattar cirka 150 dagar år 2017, inkluderar visuell och instrumentbaserad inspektion av rörledningarna med hjälp av fjärrstyrda fordon (ROV) utmed hela sträckan. Även rörledningens nedgrävda sektioner och kabelkorsningar kommer att inspekteras. Undersökningen kommer huvudsakligen att utföras från fartyget Stril Explorer. Syftet med dessa undersökningar är att samla in data om tillståndet hos både rörledningarna och tillhörande installationer. Denna information används i den ständigt pågående utvärderingen av rörledningens integritet och utgör ett komplement till data som genererats i samband med tidigare inspektioner.

MMT Swedens grundare Ola Oskarsson kommenterar: ”Vi är mycket stolta över att ha blivit utvalda för att genomföra de viktiga inspektionerna av detta omfattande infrastrukturprojekt och att vi kommer att ta vår nya teknik till Östersjön. I samarbete med vår partner Reach Subsea kommer vi att bidra till Nord Streams säkra och miljövänliga transport av energi till Europa.”

Reach Subseas grundare och VD Jostein Alendal tillägger: ”Att vi får detta treårskontrakt är resultatet av utmärkta arbetsprestationer i undersökningar till sjöss som vi genomfört i nära samarbete med vår partner MMT Sweden under de senaste åren.”

VD:n för Nord Stream AG, Alexey Zagorovskiy kommenterar: ”Tillförlitlighet, säkerhet och professionellt ledarskap är viktigt för oss som företag, även när vi utser en leverantör. Vi hoppas att vårt samarbete med MMT kommer att vara framgångsrikt och fördelaktigt för båda parter.”

Annons