Nacka förnyar elnätet

av Anders Enquist

Genom Duvnäs utskog, norr och väster om Orminge och vidare mot Myrsjön sträcker sig i dag en luftburen kraftledning. Nacka kommun tecknar nu avtal med Svenska Kraftnät, Vattenfall och Ellevio om att gräva ner ledningen och samtidigt öka kapaciteten i elnätet.

De sex kilometer luftledningar som ska avvecklas har kapacitet för 70 kilovolt, medan de nya markledningarna som ersätter dem klarar 130 kilovolt.

– Genom att ersätta luftledningarna med nedgrävda kablar uppstår både miljö- och hälsovinster. Samtidigt frigörs mark för rekreation och bostadsbyggande, säger Jan Eriksson, projektchef i Nacka kommun.

Från Telegrafberget till Myrsjön
Den nya kabelsträckningen ska till största delen gå utefter befintliga vägar; från Telegrafberget, genom Orminge och bort mot Myrsjön. En cirka två kilometer sjökabel ska också förläggas mellan Telegrafberget och Lidingö.

Kommunfullmäktige beslutade i april 2010 att medfinansiera förnyelsen av kraftledningsnätet i Nacka. Den 16 oktober 2017 beslutade kommunfullmäktige att ingå det planerade ram- och genomförandeavtalet, vilket innebär att kommunen medfinansierar utbyggnaden med 126 miljoner kronor.
Utbyggnaden beräknas starta våren 2018 och vara klar årsskiftet 2019–2020.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...