Hitta rätt kulör till ditt hus med nya appen – Colours by Cuprinol

av Henrik Langborg

”I Sverige vill vi ha lågmälda färger och gråtonade kulörer på våra hus. Vi är generellt väldigt traditionella och satsar på säkra kort när det gäller kulörer för utomhusmålning”, säger Ann-Charlotte Linde Global Colour Designer på AkzoNobel, som är lite trött på det gråa. ”Trots tidigare tradition med färgstarka hus i Norge har både norrmännen och svenskarna blivit mer likriktade och väljer numera grå kulörer. I Finland satsar man fortfarande på starkare och kraftfullare kulörer.” Cuprinol har tagit fram den nya appen för Iphone ”Colours by Cuprinol” för att inspirera dig vid färgsättningen av ditt hus.


Traditionella svenskar väljer säkra kort

Var man bor och vilken stil huset har avgör färgvalet. I Sverige är vi vana vid vissa pigment. Dessa ger ett visst ljus som gör att kulören ser ut på ett speciellt sätt. Vitt, grått, gult och terra är kulörer som passar bra in i vår nordiska miljö. I Sydeuropa har man mer rena och starka kulörer och då är det framför allt ljuset som gör att de passar in.

Se upp med färgvalet

”Hur vi uppfattar kulörer beror på vad vi är vana att se, berättar Ann-Charlotte Linde. Det handlar också om vad vi har haft för råvaror vid färgtillverkningen. Ett exempel är blått som tidigare varit en alltför dyr råvara men som först på 1950-talet började dyka upp, likaså grönt.”

Arkitekturstilar håller i cirka 10-15 år. För utomhusfärg är cyklerna lite längre än för färgsättning inomhus. Varje stil har sin kulör. Under 1970-talet var det mest mörkbrunt och mörkgrönt med gult tegel. Svarta hus har smugit sig in till följd av arkitektriktade hus för massproduktion. Vid utomhusommålning kan du med fördel måla med Cuprinol Täckfärg, en akrylatfärg som kan brytas i flera hundra olika kulörer. Den har en hållbarhet i upp till 16 år – sedan kan det vara dags att se om ditt hus inför nästa trend.

Ann-Charlotte Lindes tankar kring färgsättning

Ny färgsättning ska ge huset något extra. Att variera kan bli mycket snyggt. Grå fasad kan brytas av med andra kulörer på fönstren så att det händer något. Om du inte är så vågad väljer du ton i ton. Dörren kan bli en piffig detalj som blir som ett utropstecken. Du kan också välja olika färger på fönsterbåge och karm.

”Här gäller det att se upp, menar Ann-Charlotte Linde. Tvåfärgade fönsterbågar har med husets stil att göra. Det är egentligen huset som avgör. Du kan ställa dig frågan vilken stil ditt hus har och vilken färg som skulle passa med tanke på omgivningen. ”

Goda råd när du väljer kulör för utomhusmålning

Kulörerna för utomhusmålning ser annorlunda ut uppmålade på en fasad än på ett träprov i bygghandeln. Välj därför en något mörkare och mindre kulörstark kulör. När det gäller ljusa kulörer kan man tänka på att ta i lite svart så att fasaden inte blir kritvit. Om du ska måla om till grått eller vitt så välj gärna en svag gul ton annars är det lätt att du får en blåaktig kall ton på huset. Generellt kan sägas att gul ton i t.ex. rosa gör att det inte blir så kall rosa. För att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att köpa en provburk och provmåla med den tänkta kulören på en mindre yta.

Ta hjälp av appen Colours by Cuprinol

Med Cuprinols nya färgsättningsverktyg, i form av appen ”Colours by Cuprinol”, kan du enkelt hitta professionellt sammansatta kulörkombinationer till ditt hus. Ditt förslag kan du sedan ta med till bygghandeln som bryter önskad produkt i valda kulörer. Appen finns på AppStore och är utvecklad för IPhone.

För mer information kontakta

AkzoNobel Decorative Coatings

Telefon +46 40 35 50 00

Annika Karlsson, Marknadsansvarig

annika.karlsson@akzonobel.com

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...