Finnairs nya lastterminal sätter ny standard för hållbarhet

I linje med Finnairs hållbarhetsstrategi har flygbolagets nya lastterminal på Helsingfors flygplats utrustats med 1200 solcellspaneler som kommer producera över tio procent av byggnadens energiförbrukning. Lastterminalen, som är den modernaste i hela Europa, har dessutom ett unikt automationssystem och temperaturreglerade zoner.

Finnairs nya lastterminal, COOL Nordic Cargo Hub, på Helsingfors flygplats kommer att nyttja solenergi producerat av 1200 solcellspaneler som installerats på byggnadens tak. Varje installerad panel kan producera upp till 260 W energi med en uppskattad energiproduktionsnivå omkring 265 MWh årligen. Solenergin som produceras på lastanläggningen kommer motsvara över tio procent av byggnadens årliga energiförbrukning.

Att förbättra energieffektiviteten på Finnairs anläggningar är en del av flygbolagets hållbarhetsstrategi och en viktig aspekt vid byggandet av den nya lastterminalen. Byggnadens miljövänliga egenskaper ger terminalen ett ”mycket bra” betyg enligt hållbarhets-certifieringen BREEAM.

– Hållbarhet är en viktig aspekt för både Finnair Cargos kunder och i sin tur kundernas kunder. Vår nya lastterminal har en avancerad automationsteknik och temperaturreglerade zoner för läkemedel och andra känsliga produkter. Den energi som produceras av de nya solpanelerna stöder dessutom hela anläggningens effektivitet, säger Janne Tarvainen, VD för Finnair Cargo.

– Nu har vi inte bara en supermodern långdistansflotta utan även en fraktterminal som nyttjar den senaste teknologin. Det gör att även laxen får den bästa möjliga resan med Finnair till våra asiatiska kunder, säger Robert Lönnblad, Skandinavienchef Finnair.

Finnair startar delar av driften av den nya lastterminalen i oktober, solcellspanelerna sattes i bruk redan i maj tidigare i år. Finnairs fulla fraktverksamhet vid den nya terminalen börjar dock i januari 2018.


Arkitekterna för Operans omdaning utsedda

Intresset att få medverka i Kungliga Operans omdaning är stort i arkitektkåren. Nu står det klart att det blir Ahrbom och Partner i samarbete med det danska kontoret Lundgaard Tranberg Arkitekter som får uppdraget. Därmed har Statens fastighetsverk samlat större delen av projektgruppen och arbetet med att ta fram ritningarna till en förnyad nationalscen för opera och balett kan starta.

Annons

Krabbskal som renar vatten – teknik från Alingsås vinnare i nationell entreprenörtävling

Entreprenörer som kan göra världen lite bättre belönas i tävlingen Swedbank rivstart. Swedish Hydro Solutions är en av vinnarna. Bolagets teknik minskar miljöpåverkan från byggen och industri. 4 321 bidrag skickades in till entreprenörtävlingen Swedbank rivstart. Av dessa valdes 15 finalister ut, vilka fick presentera sina bidrag för en jury som bland annat bestod av Swedbanks vd Birgitte Bonnesen, diplomaten Jan Eliasson och miljöprofessorn Johan Rockström.

Avtalet om ny station Växjö klart

Nu är avtalet om Växjö nya stations- och stadshus undertecknat.
– Det är fantastiskt positivt och kul att Jernhusen tillsammans med Växjö kommun samlar två viktiga samhällsfunktioner – stadshus och station – i samma hus, säger Andreas Meyer, affärsutvecklare, Jernhusen.

Huddinges expansion fortsätter

1500 nya bostäder, 420 nya förskoleplatser, 760 grundskoleplatser och ett nytt äldreboende kombinerat med förskola är nu ett steg närmare att blir verklighet i Huddinge kommun.

Bostadsmålet kräver fler som bygger

Regeringen satsar drygt fyra miljarder kronor på utbildning och etablering i arbetslivet. Sveriges Byggindustrier gläds åt att en så stor del av höstbudgetens reformutrymme läggs på fler utbildningsplatser inom regionalt yrkesvux och yrkeshögskola.
– Bristen på rätt utbildad personal är påtaglig inom alla våra områden; såväl yrkesarbetare som ingenjörer. Byggindustrin har ett behov av 50 000 nya medarbetare på fem års sikt enbart till följd av åldersavgångar, säger Mats Åkerlind, tf vd för Sveriges Byggindustrier.

Wihlborgs bygger i Helsingborgs nya stadsdel

Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District. Här bygger Wihlborgs den spektakulära kontorsfastigheten ”Prisma”.

Långtidstest av fasadmaterial ska ge svar om hållbarhet

I Plönninge utanför Halmstad har Energi- och miljöcentrum i Halland påbörjat ett långtidstest av hur olika typer av fasadmaterial påverkas av väder och vind under en tioårsperiod. Projektet omfattar flera olika industriellt ytbehandlade utvändiga panelbrädor certifierade enligt branschorganisationen Svenskt Träs CMP-system, Certifierad Målad Panel, samt kiselimpregnerade utvändiga panelbrädor. I förlängningen handlar projektet om att främja träbyggandet och användandet av trä som fasadmaterial på Västkusten.

Ekonomi och flexibilitet viktigast när företag väljer bilpool

Det är inte bara privatpersoner som ser fördelen med att ansluta till en bilpool. Företagsmarknaden växer nu snabbt hos bilpoolsföretaget Sunfleet. I en färsk undersökning bland företagskunderna anges ekonomi och flexibilitet vara de de viktigaste orsakerna till att välja bilpool.