Exportpris till arkitektur gynnar också svenska livsmiljöer

Regeringens beslut om ett exportpris till de kreativa näringarna design, arkitektur, mode och dataspel är en välkommen gåva till arkitektbranschen och en sporre för kårens utveckling. – Priset är en motor för att svenska arkitekter ska bli ännu ambitiösare i arbetet med att skapa bra livsmiljöer, både internationellt och hemma i Sverige, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på Sveriges Arkitekter.

Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på Sveriges Arkitekter.  Foto: Joel Nilsson.

Beskedet om ytterligare ett exportpris – förutom det som redan delas ut till musikexport – ses mycket positivt av Sveriges Arkitekter. Förbundet har lobbat för priset under en tid i ett samarbete med de andra kreativa näringarna, ett arbete som nu ger frukt.

Allt fler internationella beställare börjar efterfråga svenska arkitektföretag och tjänsteexporten inom arkitektbranschen växer. Internationella beställare uppskattar vårt träkunnande, våra systemlösningar och vår demokratiska arkitektur. Det sistnämnda innefattar exempelvis att utforma miljöer utifrån barnperspektivet och att erbjuda god tillgång till offentliga platser i staden.

– Vi ses som ett av världens mest moderna länder men tar kanske för mycket för givet själva. Svensk arkitektur har så mycket mer att erbjuda än vi tror och med exportpriset sätter regeringen än mer ljus på arkitekternas innovationsförmåga. Nu hoppas vi att detaljerna utformas så att priset verkligen gynnar arkitekturen, säger Charlotta Holm Hildebrand.

Exportpriset ska delas ut för första gången i mars 2018.


Arkitekterna för Operans omdaning utsedda

Intresset att få medverka i Kungliga Operans omdaning är stort i arkitektkåren. Nu står det klart att det blir Ahrbom och Partner i samarbete med det danska kontoret Lundgaard Tranberg Arkitekter som får uppdraget. Därmed har Statens fastighetsverk samlat större delen av projektgruppen och arbetet med att ta fram ritningarna till en förnyad nationalscen för opera och balett kan starta.

Annons

Krabbskal som renar vatten – teknik från Alingsås vinnare i nationell entreprenörtävling

Entreprenörer som kan göra världen lite bättre belönas i tävlingen Swedbank rivstart. Swedish Hydro Solutions är en av vinnarna. Bolagets teknik minskar miljöpåverkan från byggen och industri. 4 321 bidrag skickades in till entreprenörtävlingen Swedbank rivstart. Av dessa valdes 15 finalister ut, vilka fick presentera sina bidrag för en jury som bland annat bestod av Swedbanks vd Birgitte Bonnesen, diplomaten Jan Eliasson och miljöprofessorn Johan Rockström.

Avtalet om ny station Växjö klart

Nu är avtalet om Växjö nya stations- och stadshus undertecknat.
– Det är fantastiskt positivt och kul att Jernhusen tillsammans med Växjö kommun samlar två viktiga samhällsfunktioner – stadshus och station – i samma hus, säger Andreas Meyer, affärsutvecklare, Jernhusen.

Huddinges expansion fortsätter

1500 nya bostäder, 420 nya förskoleplatser, 760 grundskoleplatser och ett nytt äldreboende kombinerat med förskola är nu ett steg närmare att blir verklighet i Huddinge kommun.

Bostadsmålet kräver fler som bygger

Regeringen satsar drygt fyra miljarder kronor på utbildning och etablering i arbetslivet. Sveriges Byggindustrier gläds åt att en så stor del av höstbudgetens reformutrymme läggs på fler utbildningsplatser inom regionalt yrkesvux och yrkeshögskola.
– Bristen på rätt utbildad personal är påtaglig inom alla våra områden; såväl yrkesarbetare som ingenjörer. Byggindustrin har ett behov av 50 000 nya medarbetare på fem års sikt enbart till följd av åldersavgångar, säger Mats Åkerlind, tf vd för Sveriges Byggindustrier.

Wihlborgs bygger i Helsingborgs nya stadsdel

Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District. Här bygger Wihlborgs den spektakulära kontorsfastigheten ”Prisma”.

Långtidstest av fasadmaterial ska ge svar om hållbarhet

I Plönninge utanför Halmstad har Energi- och miljöcentrum i Halland påbörjat ett långtidstest av hur olika typer av fasadmaterial påverkas av väder och vind under en tioårsperiod. Projektet omfattar flera olika industriellt ytbehandlade utvändiga panelbrädor certifierade enligt branschorganisationen Svenskt Träs CMP-system, Certifierad Målad Panel, samt kiselimpregnerade utvändiga panelbrädor. I förlängningen handlar projektet om att främja träbyggandet och användandet av trä som fasadmaterial på Västkusten.

Ekonomi och flexibilitet viktigast när företag väljer bilpool

Det är inte bara privatpersoner som ser fördelen med att ansluta till en bilpool. Företagsmarknaden växer nu snabbt hos bilpoolsföretaget Sunfleet. I en färsk undersökning bland företagskunderna anges ekonomi och flexibilitet vara de de viktigaste orsakerna till att välja bilpool.