Ett av Kinas högsta hus utrustas med självklättrande hiss från KONE

av Anders Enquist

aaaChina Zun byggs i Beijings centrala handelsdistrikt och kommer med sina 108 våningsplan att mäta totalt 528 meter i höjd. När byggnaden är färdigställd 2018 kommer hissarna att lyftas med den revolutionerande linteknologin KONE UltraRope®. Den superlätta KONE UltraRope ger oöverträffad energieffektivitet, pålitlighet och tålighet samtidigt som hissens prestanda förbättras avsevärt. Med kolfibermaterial behövs inte längre några stållinor och hissfärder på upp till en kilometer möjliggörs, vilket är dubbelt så långt som dagens teknik.

– KONE UltraRope har fått mycket uppmärksamhet globalt då den möjliggör högre höjder och bättre energi- och materialeffektivitet än någonsin tidigare. Vi är oerhört glada över att få leverera den här lösningen till en kund i Kina för första gången, säger Jaakko Kaivonen, vd KONE Skandinavien.

Konstruktionen är i dagsläget 337 meter hög och när det underliggande området är färdigt kommer tornet att växa med ett våningsplan vart 3,5 dygn. Skyskrapan byggs just nu och även under byggnationsfasen med hjälp av en innovation från KONE, bygghissen KONE JumpLift™.

KONE JumpLift är en självklättrande hiss som använder sig av byggnadens hissväggar under byggnationen och följer byggnadens struktur alltmedan den växer. Lösningen ger en snabbare, säkrare och pålitligare hissanvändning under byggnationsfasen.

– KONE JumpLift tillhör just nu den ledande teknologin i världen som kan lösa problemen med vertikal transportkapacitet vid byggnation av höga hus. I de mest intensiva byggfaserna har vi över 4 000 byggarbetare på arbetsplatsen vid China Zun. Med hjälp av dessa bygghissar kan vi minska väntetiden från över en timme till ungefär 10 minuter per person och dag. Med den här avancerade utrustningen sparar vi mer än en miljon arbetstimmar under hela projektet, säger Mr. Wang Wuren, vice ordförande och vd för CITIC Heye Investment Co., Ltd.

China Zun kommer att vara utrustad med totalt 142 st hissar och rulltrappor från KONE. Byggnaden kommer innehålla både kontorsytor och kommersiella ytor samt en utsiktsplattform. Den är ritad av en grupp världskända agenturer: Kohn Pedersen Fox, Beijing Institute of Architectural Design, CITIC Architectural Design, Arup och Parsons Brinckerhoff.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...