Dramatisk ökning av vd-bedrägerier – 1000% fler anmälningar på ett år i Sverige

av Anders Enquist

Kartläggningen har skett med hjälp av underlag från Nationellt bedrägericenter. Sverige är det land i Skandinavien där flest ärenden har anmälts men en ökning sker även runt om i Europa och vd-bedrägerier ökar i väldigt många länder.

– Ökningen är alarmerande och tyvärr finns det stor risk att siffrorna ökar i framtiden. Bedragarna är smarta och mycket innovativa. Det räcker inte bara med att göra kreditupplysningar eller söka information på nätet när man hanterar många anställda. Om företag hade haft en tydlig fördelning och bättre kontroll på sina utgående betalningar hade den här typen av problem kunna minska betydligt, säger Jone Sølvik, vd på Inyett.

Ett vd-bedrägeri innebär att bedragare utger sig för att vara företagets vd. Den vanligaste formen av kontakt sker när den falska vd:n skickar ett mejl, som ser ut som att avsändaren är vd:n, till en annan person på företaget och ber denne göra en överföring på en stor summa pengar till ett konto. Summorna nämns oftast i euro, pund eller dollar och ofta är bedragaren medveten om att vd:n är bortrest och kontakt tas då. Det rör sig ofta om mycket stora belopp som snabbt ska överföras.

– Detta är ofta en konsekvens av att för många personer i företagen har inköpsrättigheter. Det går helt enkelt inte att samla alla leverantörer och fakturor på en plats för att öka kontroll och minimera risk utan automatiserad kontroll, säger Jone Sølvik, vd på Inyett.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...