Cibes firar 70-årsjubileum

Det har nu gått 70 år sedan Bertil Svedberg fick sin hissidé. Cibes Lift Group, med huvudkontor och tillverkning i Gävle, har rötter som går tillbaks till 1947. Civilingenjören Bertil Svedberg (Civilingenjör Bertil Svedberg = Cibes) startade då tillverkning av varuhissar och det tillverkades ett 30-tal hissar per år. Den 6-7 september firar Cibes att företaget fyller 70 år och man gör det tillsammans med anställda och inbjuda gäster från hela världen som kommer till Gävle. 

Cibes hissar har en lång historia, bilden visar en hiss från tidigt 90-tal samt dagens kabinhiss.

Att Cibes är ett internationellt företag kommer att märkas under 70-årsjubileet, som går av stapeln i Gävle den 6-7 september. Ett 60-tal av de inbjudna gästerna kommer från exempelvis Sydamerika, Australien, Kina och Europa. Cibes medarbetare deltar också i jubileet liksom koncernens nya ägare, investeringsbolaget Nalka, som förvärvade Cibes tidigare i år. Några av programpunkterna är rundvandring på fabriken, presentation av koncernens framtidsplaner och nya ägarna, information om kommande produktlanseringar samt en avslutande middag med underhållning på Gävle konserthus.

Mats Engblom, koncernchef för Cibes Lift Group, ser fram emot 70-årsfirandet, han ser det också som lite av ett avstamp mot nya framtidsmål.

-Det är givetvis fantastiskt roligt att vi har möjlighet att genomföra ett så stort evenemang. Jubileet är också ett utmärkt tillfälle att informera om de framtidsplaner vi har för koncernen. Under det senaste året har vi haft en tillväxt på mellan 15-20 % vilket vi är mycket nöjda med. Samtidigt finns det en fortsatt potential till expansion och våra nya ägare har höga ambitioner gällande våra tillväxtmål. Vi står också inför lanseringen av ett nytt produktprogram. Det i kombination med att vi ständigt utvecklar vår försäljning ute i dotterbolagen genom en kundnära marknadsstrategi gör att jag ser mycket positivt på framtiden. Vi är starka på många marknader men kommer att flytta fram vår marknadsposition ytterligare de närmaste åren, säger Mats Engblom.
Cibes Lift Group är en i högsta grad pigg 70-åring. Den geografiska expansionen har varit intensiv de senaste åren med etableringar av egna säljkontor och dotterbolag i exempelvis Kina, Hong Kong, Spanien och Frankrike. Koncernen befinner sig i en tillväxtfas och den förväntas fortsätta i takt med att marknadssatsningarna intensifieras både runt om i Europa och på mer avlägsna marknader.


Arkitekterna för Operans omdaning utsedda

Intresset att få medverka i Kungliga Operans omdaning är stort i arkitektkåren. Nu står det klart att det blir Ahrbom och Partner i samarbete med det danska kontoret Lundgaard Tranberg Arkitekter som får uppdraget. Därmed har Statens fastighetsverk samlat större delen av projektgruppen och arbetet med att ta fram ritningarna till en förnyad nationalscen för opera och balett kan starta.

Annons

Krabbskal som renar vatten – teknik från Alingsås vinnare i nationell entreprenörtävling

Entreprenörer som kan göra världen lite bättre belönas i tävlingen Swedbank rivstart. Swedish Hydro Solutions är en av vinnarna. Bolagets teknik minskar miljöpåverkan från byggen och industri. 4 321 bidrag skickades in till entreprenörtävlingen Swedbank rivstart. Av dessa valdes 15 finalister ut, vilka fick presentera sina bidrag för en jury som bland annat bestod av Swedbanks vd Birgitte Bonnesen, diplomaten Jan Eliasson och miljöprofessorn Johan Rockström.

Avtalet om ny station Växjö klart

Nu är avtalet om Växjö nya stations- och stadshus undertecknat.
– Det är fantastiskt positivt och kul att Jernhusen tillsammans med Växjö kommun samlar två viktiga samhällsfunktioner – stadshus och station – i samma hus, säger Andreas Meyer, affärsutvecklare, Jernhusen.

Huddinges expansion fortsätter

1500 nya bostäder, 420 nya förskoleplatser, 760 grundskoleplatser och ett nytt äldreboende kombinerat med förskola är nu ett steg närmare att blir verklighet i Huddinge kommun.

Bostadsmålet kräver fler som bygger

Regeringen satsar drygt fyra miljarder kronor på utbildning och etablering i arbetslivet. Sveriges Byggindustrier gläds åt att en så stor del av höstbudgetens reformutrymme läggs på fler utbildningsplatser inom regionalt yrkesvux och yrkeshögskola.
– Bristen på rätt utbildad personal är påtaglig inom alla våra områden; såväl yrkesarbetare som ingenjörer. Byggindustrin har ett behov av 50 000 nya medarbetare på fem års sikt enbart till följd av åldersavgångar, säger Mats Åkerlind, tf vd för Sveriges Byggindustrier.

Wihlborgs bygger i Helsingborgs nya stadsdel

Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District. Här bygger Wihlborgs den spektakulära kontorsfastigheten ”Prisma”.

Långtidstest av fasadmaterial ska ge svar om hållbarhet

I Plönninge utanför Halmstad har Energi- och miljöcentrum i Halland påbörjat ett långtidstest av hur olika typer av fasadmaterial påverkas av väder och vind under en tioårsperiod. Projektet omfattar flera olika industriellt ytbehandlade utvändiga panelbrädor certifierade enligt branschorganisationen Svenskt Träs CMP-system, Certifierad Målad Panel, samt kiselimpregnerade utvändiga panelbrädor. I förlängningen handlar projektet om att främja träbyggandet och användandet av trä som fasadmaterial på Västkusten.

Ekonomi och flexibilitet viktigast när företag väljer bilpool

Det är inte bara privatpersoner som ser fördelen med att ansluta till en bilpool. Företagsmarknaden växer nu snabbt hos bilpoolsföretaget Sunfleet. I en färsk undersökning bland företagskunderna anges ekonomi och flexibilitet vara de de viktigaste orsakerna till att välja bilpool.