ABB uppgraderar HVDC-länk mellan Sverige och Tyskland

av Anders Enquist

ABB banade väg för HVDC-teknik för över 60 år sedan och är global marknadsledare med över 110 HVDC-projekt.

Den 25 mil långa undervattenslänken har en kapacitet på 600 MW och spänning på 450 kV – den högsta driftspänningen i Tyskland. Länken byggdes 1994 för att förbättra effektiviteten i kraftutnyttjandet och drar nytta av de olika mönstren i elproduktion och –förbrukning i Sverige respektive Tyskland genom att samla energiresurserna och möjliggöra utbyte av elektricitet.

Det uppgraderade MACH-kontrollsystemet fungerar som hjärnan i HVDC-länken genom att övervaka, kontrollera och skydda den sofistikerade tekniken i omriktarstationerna. Det är försett med avancerad felregistrering och funktioner för fjärrkontroll. ABB kommer också att ersätta annan äldre utrustning för att förbättra effektiviteten och tillförlitligheten.

”Moderniseringen av Baltic Cables HVDC-länk kommer inte bara att förbättra prestanda och tillförlitlighet utan också förlänga livslängden på denna viktiga länk”, säger Patrick Fragman, chef för ABB:s verksamhet Grid Integration, som ingår i divisionen Power Grids. ”Detta projekt bekräftar vårt strategiska fokus på service och digitala tekniker. Det stärker också vår marknads- och teknikledande position inom HVDC som den givna partnern för ett starkare, smartare och grönare elnät.”

ABB banade väg för HVDC-teknik för över 60 år sedan och är global marknadsledare med över 110 HVDC-projekt. Det motsvarar en total installerad kapacitet på över 120 000 megawatt – ungefär hälften av den installerade basen i världen. ABB leder också branschen inom större HVDC-uppgraderingar och har genomfört projekt runt om i världen med minimala störningar i kraftflödet.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...