2013 Château Coucheroy – En seriös, balanserad och elegant vit bordeauxskapelse

av Admin

Den 9:e september i år så fyllde appellationen Pessac-Léognan 30 år och en av områdets stora förgrundsfigurer är André Lurton, nu 93 år gammal, som betytt mycket för området, som tidigare var en del av ursprungsbeteckningen Graves och ligger i dess norra delar. Men redan från början ansåg André att områdets speciella egenskaper skulle premieras med en egen appellation. Han arbetade därför under 23 års tid mycket enträget med lobbyverksamhet och förhandlingar tills det äntligen bar frukt den 9 september 1987. I veckans Dryckestips från Livets Goda så lyfter man fram det vita Bordeauxvinet Château Coucheroy från Lurton och appellationen Pessac-Léognan.

Livets Goda om 2013 Château Coucheroy
Detta är ett vin som vi alltid under många år ansett mycket underskattat av många och det har nog att göra med att det helt enkelt inte kostar mer. Kan ett vitt vin från Bordeaux i denna prisklass verkligen fungera? Jodå, det fungerar alldeles utmärkt. Frukten är till sin struktur ren, stark och fyllig i sin snyggt torra slankhet med en skönjande mineralisk grund, som sällskap med en nästan chardonnaylik krydda och syrlig fräschör.

Pratar vi doft och gom-inslag så är det orange citrustoner, gröna äpplen, eleganta sparris och svamphintar, återhållsam honungsstringens och vegetala bär inslag av färskt gräs och svartvinbärsblad. Allt håller ihop mycket snyggt. Finishen har även en bra längd och frukten har starkt fäste hela vägen och vi noterar den stora lagringspotentialen vinet uppvisar.

Summa summarum så är det här en seriös, balanserad och elegant skapelse signerad André Lurton. Och som sagt den monetära insatsen som krävs för en flaska eller två är ytterst blygsam, så det är liksom bara att inmundiga på i glatt humör…

90 poäng, Livets Goda

2013 Château Coucheroy
Art.nr 4136, 12,5% (750 ml), 129 kr
Bordeaux, Frankrike

Läs om det bästa om viner: www.livetsgoda.se

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...