Svenskar, inte som andra européer

av Anders Enquist

Unga svenskar bor ofta ensamma och svenska män utför hushållsarbete oftare än de grekiska männen. Det visar statistik som EU:s statistikmyndighet Eurostat sammanställt till den europeiska statistikdagen den 20 oktober.

I genomsnitt börjar pojkar och flickor i EU skolan vid sju års ålder. Kvinnor bor hemma tills de är 20,6 år gamla och män tills de är 20,8 år. I genomsnitt får kvinnor i EU:s länder sitt första barn vid 29,2 års ålder.

Unga i Sverige mellan 15 och 24 år skiljer sig markant från resten av EU, 42,6 procent av männen respektive 34,6 procent av kvinnorna bor ensamma. I EU bor 8,2 procent av de unga kvinnorna och 7,8 procent av de unga männen ensamma.

I Sverige finns det idag fler män 50,2 procent, än kvinnor, 49,8 procent. Men i EU går det 105 kvinnor på 100 män, det vill säga 5 procent fler kvinnor än män. Störst skillnad är det i Lettland, där finns det 18 procent fler kvinnor än män.

När det gäller det dagliga hushållsarbete och matlagning skiljer sig Sverige från resten av EU. I Sverige är det minst skillnad på män och kvinnor som utför hemarbetet, 56 procent för män respektive 74 för kvinnor. Det kan jämföras med Grekland där 16 procent av männen och 86 procent av kvinnorna dagligen lagar mat eller utför hushållsarbete.

Några korta fakta om EU:s medborgare

72,6 procent av de belgiska kvinnorna konsumerar 1-4 portioner frukt och grönsaker varje dag. Det är mest i EU.
51,8 procent av de brittiska männen konsumerar alkohol varje vecka.
33 procent av kvinnorna i EU är chefer. Högst andel i Lettland, 47 procent och lägst i Luxemburg, 18 procent.
16,6 euro i timmen är den genomsnittliga lönen i EU. I Danmark är lönen högst, 30,2 euro i timmen och lägst är den i Bulgarien, 2,5 euro i timmen.
I EU utför 60 procent av männen och 58 procent av kvinnorna i åldern 16-74 år sina bankärenden på nätet. I Sverige är det 91 procent av männen respektive 88 procent av kvinnorna som gör det.
Bulgarerna är de som oftast ringer videosamtal, 88 procent av alla män och kvinnor gör det. EU-genomsnittet ligger på 40 procent för män och 38 procent för kvinnor.
Ungrarna gillar sociala nätverk, 85 procent av kvinnorna och 81 procent av männen i Ungern har använt internet för att delta i sociala nätverk. I Sverige  är siffrorna 78 procent för kvinnorna och 72 för männen.

Läs om skillnader och likheter mellan män och kvinnor i Europa: http://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/womenmen/se_se/

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...