Stort intresse att köpa sitt eget boende

av Admin

Intresset att äga sitt eget boende är stort bland boende i hyresbeståndet.

I en enkät som Stockholms Handelskammare beställt via Evimetrix svarar över 60 procent av de tillfrågade som i dag hyr lägenhet att man skulle vilja köpa sitt eget boende. 

I undersökningen, som är gjord av Evimetrix, har 3 039 personer svarat på frågor om sin syn på bostadsmarknaden och det egna boendet.

Av dessa bor 839 personer i en hyrd lägenhet.

På frågeställningen om man vill äga sitt eget boende svarar 60,1 procent av de tillfrågade som i dag hyr lägenhet med ett förstahandskontrakt att man skulle vilja äga sin bostad. Samma siffra bland andrahandsboende är 84,6 procent.

– Det talar starkt för att människor inte fullt ut bor i den boendeform som man själv önskar. Det är så klart ett bekymmer för den enskilda individen men det är också ett större problem när människor inte kan röra på sig inom bostadsbeståndet och släppa in de som i dag står utanför, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Av personerna som uppgett att man skulle vilja äga sitt boende, men som i dag hyr, hänvisar omkring 50 procent till ekonomiska begränsningar. Exempelvis uppger 26 procent att banken inte beviljar lån och 17 procent menar att amorteringskraven gör kostnadsbilden för hög.

– Införandet av amorteringskrav var logiskt, men att därefter snabbt skärpa kraven utan någon djupare analys av effekterna var ett misstag. Det har höjt muren till det ägda beståndet, gjort det mycket svårare att gå från hyresrätt till bostadsrätt och det är så klart negativt för rörligheten, säger Daniella Waldfogel.

I en tidigare publicerad undersökning från Stockholms Handelskammare uppgav nästan 9 av 10 tillfrågade att man vill se en bred politisk överenskommelse om bostäderna.

– Stockholms Handelskammare ser det som en av kommande mandatperiods viktigaste frågor att den konstellation som bildar regering snabbt tar initiativ till sådana samtal. Vi tror att det kommer behövas ett samlat grepp där man hanterar allt från byggandet till hur man kan skapa ökad rörlighet på bostadsmarknaden och möjliggöra för privatpersoner att faktiskt köpa eller hyra det som byggs, säger Daniella Waldfogel.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...