Simhallen blev tyst och vacker med perforerad aluminium

av Admin

Vill man bygga en simhall som är vacker, ljuddämpad och miljömässigt hållbar, räcker det inte med vanliga tekniska konstruktörer. Det insåg Stavangers kommun och anlitade därför konstnärsduon Marius Dahl och Jan Christensen för att lösa uppgiften. Deras design med perforerad aluminiumplåt blev succé direkt.

Perforation_-sound_control_11

En kal, bullrig och en aggressiv miljö där både besökare och byggnads­material utsätts för stora påfrestningar: utmaningarna är många för den som ska rita, bygga och underhålla badhus. I norska Stavanger har kommunen därför satsat stort på att skapa hållbara lösningar. Det nya badhuset i stadsdelen Hundvåg är exempelvis ett av landets första som byggts enlig passivhusstandard.

En estetiskt och akustiskt hållbar lösning
För att lösa även de estetiska och akustiska aspekterna inne i simhallen utlyste kommunen en tävling. Vann gjorde den internationellt framgångs­rika konstnärsduon Marius Dahl och Jan Christensen. De har många uppdrag i offentlig miljö på sitt CV, och deras vinnande bidrag bygger på att klä innerväggarna i simhallen med aluminiumplåt från RMIG, världens största leverantör av perforerad metall. Den tekniska lösningen utvecklades sedan i samarbete med Stålteknikk AS och RMIG.

Plåtarna är utförda i två millimeter tjock aluminium 5754, perforerade med runda hål samt anodiserade och pulverlackade för extra motståndskraft mot korrosion. De bildar en vågform längs simhallens väggar och anknyter även med sina blågröna nyanser till det vatten som är byggnadens själva mening.

Dämpar buller på flera sätt
Vågformen bryter upp den vinkelräta klanglåda som utgör en typisk simhall. Därmed dämpar väggbeklädnaden de ekon som ofta gör sådana här miljöer så bullriga. Men inte nog med detta: den perforerade plåten döljer också en massiv satsning ljuddämpande kassetter. Plåtar och ljudabsorbenter levererades som färdigmonterade moduler, och gjorde därmed installationen snabb och enkel för entreprenören.

Resultatet är ett badhus som är vackert, tyst och hållbart och som kommer att kunna stå emot påfrestningar från fukt, klor och annat i många, många år. Lösningen blev för övrigt så lyckad att den kort tid efter invigningen av Hundvåg kom till användning även i nästa kommunala simhallssbygge i Stavanger, i Kvernvik.

Hårda fakta om den konstnärliga ”vågen”

  • Råvara: aluminium 5754
  • Mönster: RMIG R6T9
  • Tjocklek: 2,0 mm
  • Ytbehandling: anodisering och pulverlackering
  • Perforerad yta: 510 kvadratmeter
  • Konstnärer: Marius Dahl och Jan Christensen

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...