Siemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard

av Admin

I dagarna undertecknade Siemens och Svenska Kraftnät det fjärde avtalet på mindre än ett år gällande förnyelse av elstamnätet. Det totala ordervärdet för avtalen är över 500 miljoner kronor. 

– Siemens har de senaste 15 åren varit en av de leverantörer som levererat flest stamnätsstationer till Svenska Kraftnät, säger Erik Mårtensson, divisionschef för Energy Management.

– I takt med omställningen av energisystemet, med mer förnybar energiproduktion som vindkraft, behöver elnäten förnyas. Sveriges nätägare investerar just nu som aldrig förr på alla spänningsnivåer, från elnätets motorvägar på 400 kilovolt till elnätets villagator på 400 volt, säger Erik Mårtensson, divisionschef för Energy Management på Siemens.

De fyra avtalen med Svenska Kraftnät är alla totalentreprenader för ombyggnad och utbyggnad av stamnätsstationer i Barsebäck, Skogssäter, Trolltjärn och Hedenlunda. Stationerna kopplar samman elnätets motorvägar – från södra till norra Sverige. I avtalen ingår också utbyggnad för att ansluta nya vindkraftsanläggningar.

I förnyelse av stationerna ingår bland annat att installera kontrollutrustning för nästa generations digitala lösningar, vilket ger nätägaren ökad information om nätets status. Dessa smarta stationer minskar framtida underhållskostnader och ökar driftsäkerheten, samtidigt som överföringskapaciteten ökar.

Elnätets ”motorvägar” förnyas just nu i rask takt för att möta framtidens krav på elöverföring. Samtidigt pågår en omfattande elektrifiering i industrin och transportsektorn, vilket innebär ett ökat kapacitetsbehov.

– Siemens har de senaste 15 åren varit en av de leverantörer som levererat flest stamnätsstationer till Svenska Kraftnät. Omställningen till ett fossilfritt Sverige gör att förnyelse av elnäten på alla spänningsnivåer behöver fortsätta under många år. Ett modernt stamnät ger en tryggare och klimatsmartare elförsörjning. Det här är verkligen en framtidsbransch och alla företag i branschen söker just nu folk med elkraftkompetens, säger Erik Mårtensson.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...