Rekordstort utbud av nyproducerade bostadsrätter

SBAB har med siffror från bostadssajten Booli tagit tempen på bostadsrättsmarknaden över sommaren. För närvarande finns det mer nyproducerat till salu på bostadsmarknaden i Sverige än vad det finns begagnat.

Utbudet den senaste månaden visar att antalet nyproducerade bostadsrätter är fler än de begagnade. I juni fanns det 14 781 nyproducerade bostadsrätter till salu i Sverige jämfört med 13 271 begagnade bostadsrätter.

– Min uppfattning är att många som letar bostad bestämmer sig för att de är ute efter antingen nyproducerat eller begagnat. Där finns en ganska starkt skiljelinje och kan man rucka något på den så får man ju helt klart ett mycket större bostadsutbud att välja på just nu, säger Claudia Wörmann boendeekonom på SBAB.

Länsvisa skillnader

Nedanstående sammanställning visar hur det ser ut i Sveriges samtliga län, och de regionala skillnaderna är väldigt tydliga. Vissa län utmärker sig genom en mycket stor andel nyproduktion av bostadsrätter i förhållande till andelen som finns till salu på begagnatmarknaden. I andra län är det precis tvärtom.

Antal bostadsrätter till salu sorterat efter län

Område Begagnatmarknaden Nyproduktion
Sverige 13 271 14781
Blekinge län 69 33
Dalarnas län 242 45
Gotlands län 76 73
Gävleborgs län 243 30
Hallands län 187 156
Jämtlands län 157 42
Jönköpings län 229 104
Kalmar län 189 78
Kronobergs län 121 385
Norrbottens län 251 147
Skåne län 1816 1499
Stockholms län 5161 6528
Södermanlands län 285 510
Uppsala län 622 1849
Värmlands län 230 102
Västerbottens län 277 341
Västernorrlands län 285 190
Västmanlands län 287 214
Västra Götalands län 1789 1509
Örebro län 331 413
Östergötlands län 424 470

Källa: Booli

Tre tips på vägen från SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann

  • Tänk noga igenom hur du vill bo. Finns det ett motstånd mot att köpa endera helt nytt, eller begagnat, fundera på varför du känner så. Finns motståndet kvar, så låt bli.
  • Att köpa en helt ny bostadsrätt innebär att du får vänta längre på inflyttning än om du köper en bostadsrätt på begagnatmarknaden.  Planera därför för en lösning på ett eventuellt tidsglapp mellan det att du säljer din nuvarande bostad och inflyttningen i den nya.
  • Köper du begagnat är det möjligt, och ibland självklart, att det förekommer en budgivning i konkurrens med andra som vill köpa samma bostad. När du köper nyproducerat är priset fastställt. Ingen budgivning således, och du vet därmed i förväg exakt vad ditt nya boende kommer att kosta.

 

Om statistiken


Utbudet nyproduktion  

Visar antal bostadsannonser som varit aktiva någon gång under senaste fyra veckorna. Inkluderar inte planerade bostäder men bostäder som är under uppförande och som är bokningsbara.

Utbudet succession (begagnade bostäder)

Visar antal bostadsannonser som varit aktiva någon gång under senaste fyra veckorna.

Felmarginaler

Då mäklare eller byggherrar byter publiceringssystem kan detta påverka statistiken på grund av att det uppstår dubbletter under perioden.


Väljarna underkänner bostadspolitiken

Sex av tio väljare vill se en blocköverskridande bostadspolitik. Samtidigt kan hälften av väljarna inte säga vilket parti som har den bästa bostadspolitiken. Och bara tre av tio känner till att Peter Eriksson (MP) är bostadsminister.
– Väljarna uttrycker ett lågt förtroende för bostadspolitiken. Partierna underpresterar, politiskt och kommunikativt, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier.

Annons

Vinnare på villamarknaden 2012-2017 – Härjedalen och Danderyd i topp

Just nu ser prisökningen på villor i Sverige ut att ha planat ut något. Men hur har utvecklingen sett ut de senaste fem åren? Fastighetsbyrån har tagit fram siffror som visar att priserna på villor stigit i samtliga län med en snittökning på 39 %. Villaägare i Norrbottens län är de största vinnarna med en procentuell uppgång på hela 57 %. Räknat i kronor så ligger Stockholms län i topp där villaägarna i snitt haft en värdeökning på nära två miljoner på fem år vilket innebär dryga tusenlappen om dagen. 

Oscar Properties nya bostadsprojekt Cykelfabriken i Uppsala; en hyllning till funktionalistisk arkitektur

Cykelfabriken med sina 100 moderna bostäder på industrihistorisk mark i Fålhagen, Uppsala, är bostads-utvecklaren Oscar Properties första projekt utanför Stockholm. De två byggnaderna på Väderkvarnsgatan/S:t Olofsgatan skapas i funktionalistisk stil med tydlig inspiration av 30-talets Uppsalaprofil och stadsarkitekt Gunnar Leche. Cykelfabriken blir ett uttrycksfullt tillskott till ett redan unikt kvarter där gamla och nya bostadshus samsas med kontor och historiska fabriksbyggnader från platsens industriella guldålder. Samtliga bostäder får specialritade kök och badrum och de flesta har även egen balkong, terrass eller uteplats mot den lummiga gården. Byggstarten är redan nu i höst då även försäljning av bostäderna startar. Inflyttning är beräknad till sommaren 2019.

Universitetshuset i Uppsala färdigrestaurerat

I början av 2016 påbörjade Statens fastighetsverk den interiöra restaureringen av Universitetshuset i Uppsala, en så pass omfattande restaurering att verksamheten tillfälligt fick flytta ut. Lagom till att höstterminen startat är ledningen åter på plats och studenterna hälsas varmt välkomna tillbaka. Efter en genomgripande men varsam restaurering möter de en modern undervisningsmiljö med högre tillgänglighet, bättre akustik och inomhusklimat samt en moderniserad inredning med belysning och teknik som lever upp till dagens krav.    

Hifabs nya HR-chef satsar på engagerade medarbetare

Sedan augusti är Malin Sandkulla ny HR-chef på Hifab och som ny på jobbet ser hon möjligheter i allt. Framöver vill hon fortsätta arbetet med Hifabs starka varumärke som attraktiv arbetsgivare. 
Malin Sandkulla kommer ursprungligen från Gävle men en handbollskarriär på elitnivå tog henne till Stockholm för 20 år sedan. Hon är i grunden utbildad elektroingenjör och de första åren i huvudstaden varvade hon handbollen med att jobba som konsult, bland annat som besiktningsman och biträdande byggprojektledare i infrastrukturprojekt. 

Riksbyggens Solar Egg nominerat till Stålbyggnadspriset 2017

Solar Egg (Solägget), Riksbyggens numera världskända bastu, är en av fem nominerade till Stålbyggnadspriset 2017. Stålbyggnadspriset delas vartannat år ut till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen.

Kopparhuset på Avenyn är Västsveriges smartaste fastighet

Kopparhuset på Kungsportsavenyen 31-35 har utsetts till Västsveriges smartaste fastighet på Fastighetsmässan i Göteborg. Bakom priset står Fastighetsägarna och mässarrangören Easyfairs. Ny- och ombyggnationen av Kopparhuset har resulterat i en helt Co2-neutral fastighet mitt i centrala Göteborg. Geoenergi hämtas från ett 40-tal hål på 300 meters djup i berglagret till en energicentral som i sin tur drivs av Wallenstams vindkraftsel. 

Svårbegripliga årsredovisningar försvårar bostadsaffären

SBAB har sammanställt svaren från närmare 500 personer boende i bostadsrätt i en undersökning om bostadsrätter. En av frågorna var om man studerat föreningens årsredovisning innan ett köp. Endast 35 procent svarar att de studerat föreningens årsredovisning mycket noga. 

Atrium Ljungberg får möjlighet att utveckla Mälarterrassen – ny mötesplats vid Slussen

Exploateringskontoret i Stockholms stad har givit klartecken för Mälarterrassen – en ny byggnad och mötesplats för mat och kultur invid Södermalmstorg vid Slussen. Det meddelades på en pressträff under onsdag förmiddag. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har genom en så kallad markreservation fått exklusiv möjlighet att förhandla om innehåll och förvärv av byggnaden.