Rekordsnabb utbyggnad av fotbollsläktare i Sverige

av Anders Enquist

Östersunds FK (ÖFK) bygger ut sin norra läktare rekordsnabbt. På endast fyra och en halv vecka lyckades den lokala entreprenören Martinsons utöka läktarens kapacitet med 1 745 sittplatser. Framgångsrecept för byggnationen är en mångårig erfarenhet av projekteringsverktyget Tekla Structures och användning av BIM-teknik vilket resulterade i både kortare projekteringstid och snabbare byggprocess.

Jämtkraft-Arena Norra läktaren.

När ÖFK kvalificerade sig till säsongens gruppspel i Europa League tvingades klubben välja mellan att spela hemmamatcherna på annan ort eller att rekordsnabbt bygga ut läktaren på Jämtkraft Arena. För att uppfylla UEFA:s (europeiska fotbollsassociationen) krav behövde ÖFK bygga ut sina läktare med 1700 sittplatser på endast sex veckor. Med hjälp av BIM-teknik och entreprenören Martinsons lyckades man lösa utbyggnaden på blott fyra och en halv vecka.

Projekteringsbild, det gulmarkerade är utbyggnationen.

-När ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg ringde och beställde utbyggnaden stod det snabbt klart för oss att vi var tvungna att lyckas med något nästan lika sensationellt utanför planen, som ÖFK lyckats göra på den, för att bli klara med projektet i tid. Tack vare att vi kunde använda den tidigare BIM-modellen i Tekla Structures som utgångspunkt lyckades vi genomföra projektering, produktion och montering rekordsnabbt, säger Daniel Wilded, Produktchef på Martinsons.

I normala fall innebär en utbyggnad av en läktarsektion av den här omfattningen en arbetstid på minst 20 veckor. Men beslutet att återanvända den gamla Tekla-modellen från 2007 när Jämtkraft Arena byggdes gav Martinsons möjlighet att effektivisera arbetet så till den grad att produktionen av material kunde påbörjas redan samma vecka som beställningen gjordes. Tack vare Tekla-modellen kunde antalet fel för montörerna på plats minimeras under konstruktionsfasen.

Användningen av BIM-modeller i Tekla Structures tillsammans med ett nära samarbete med lokala entreprenörer som till exempel NCC gjorde att hela arbetsprocessen från projektering till montering gick att genomföra på endast fyra och en halv vecka. Det innebär att ÖFK nu kan spela sina hemmamatcher i Europa League på Jämtkraft Arena samtidigt som det effektiva arbetet inneburit besparingar för klubben.

-Vårt enda alternativ för att lösa antalet sittplatser var att bygga ut den norra läktaren genom att bredda den och förlänga den bakåt. Genom att göra det kunde vi få in ytterligare 1 745 sittplatser vilket innebar att Jämtkraft Arena uppfyller UEFA:s krav på minst 8 000 sittplatser totalt. Vi är givetvis extremt nöjda rent professionellt att vi kunde ro där här i hamn rekordsnabbt, men det finns också mycket lokal stolthet att vi bidragit till att ÖFK kan spela här i Östersund och inte på annan ort, säger Daniel Wilded.

I projektet har Martinsons ansvarat för projekteringen, produktionen och montaget av breddningen samt förlängningen bakåt i limträ. På plats har NCC varit ansvarig totalentreprenör och producerat plintar, asfalterat och hanterat det utöver själva läktarstommen.

Förutom att bygga ut läktaren har ÖFK även breddat konstgräsplanen och asfalterat arenaområdet för att uppnå UEFA:s krav. Totalt beräknas omkostnaden för ombyggnaden till 20-25 miljoner kronor. Första europeiska gäst på uppgraderade Jämtkraft Arena blir tyska Bundesligaklubben Hertha Berlin som kommer till Östersund den 28 september.

Om Jämtkraft Arena

Byggdes: 2007
Senaste utbyggnad: 2017
Kapacitet: 8 466
Planstorlek: 105×68 meter
Underlag: Konstgräs

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...