Rambolls ingenjörer bakom ShapeRunners löparrundor

av Admin

Löparappen ShapeRunner har utvecklats för att lansera sponsorskapet av Ramboll Stockholm Halvmarathon och baseras på fenomenet Figure Running – att springa i figurer med hjälp av mobilens gps-funktion. När Alexine Wirén och Sandra Sasu, trafikplanerare på Ramboll, fick i uppdrag att skapa två löprundor i stadsmiljö till appen lyfte de blicken och tittade på Stockholm ur ett fågelperspektiv. De ville hitta figurer som tydligt kan kopplas till hållbarhet och en hållbar stadsplanering och landade i en väderkvarn och ett barn med en ballong. 

Sandra Sasu och Alexine Wirén, trafikplanerare på Ramboll.

Alexine Wirén och Sandra Sasu har alltid gillat kartor, men tack vare arbetet med löprundorna har de fått ett nytt sätt att titta på kartor och ser ofta de mönster som finns i gatunätet.

– Jag tror rundorna kan vara ett sätt att utforska staden som även passar personer som inte löptränar i vanliga fall. Förhoppningsvis kan de sporra och inspirera fler att röra sig och hitta till nya platser – kanske till och med gå vidare och skapa egna figurer, säger Alexine Wirén.

Engineering for Life är Rambolls motto. Teknik för teknikens skull är meningslös, men rätt använd kan den förbättra världen och vardagen.

– Det genomsyrar både arbetet mot kund och vår interna arbetsmiljö. Vi tänker förnybart och jobbar med hållbara trafik- och transportlösningar. Våra lösningar är för den som ska använda dem, säger Alexine Wirén och understryker att trafikplanering i första hand handlar om att jobba med människor, inte med fordon.

Sandra Sasu instämmer:
– Vi utreder staden för att förbättra den för de människor som bor och rör sig där. Det handlar om livet för alla stadens invånare. Alla ska med samma lätthet kunna leva, röra sig och ha tillgång till allt som samhället har att erbjuda, oavsett ålder, etnicitet, könstillhörighet, socioekonomiska förutsättningar eller funktionsvariationer.

Att hitta figurerna var en kreativ process. De skrev ut stora kartor och tejpade upp på väggarna i ett konferensrum. För att inte begränsas av väderstrecken vände de kartorna åt alla möjliga håll. Mönster och figurer framträdde överallt. Det fanns en restriktion – löparrundorna fick inte vara för långa – så ett ulligt får och en ståtlig delfin valdes bort.

– Egentligen hittade vi de figurer vi slutligen valde redan första timmen. Vi såg barnet och väderkvarnen direkt och kom hela tiden tillbaka till dem, säger Sandra Sasu.

Symboliken är tydlig och självklar. Ramboll är världsledande inom vindkraft och väderkvarnen representerar den förnybara energin och att inte slösa på de resurser som finns. Barnet med ballongen står för barnperspektivet som är ständigt närvarande i stadsplaneringen.

– En annan aspekt är att vi arbetar utspritt i staden och att rundorna finns på olika platser. Väderkvarnen tar dig runt Östermalm och delar av Gärdet med Karlaplan som nav medan barnet finns utåt Östberga och Älvsjö. I Stockholm kan man även springa en säl som ligger på Djurgården och en anka som sträcker sig över Gamla stan och Södermalm, säger Alexine Wirén.

ShapeRunner erbjuder löprundor i stadsmiljö på flera platser runt om i landet. I Göteborg finns en löprunda formad som ett eklöv, i Malmö en fågel och i Karlstad en val. I Varberg kan man springa formen av en vindsurfare. I Nyköping är motivet en nyckel, i Umeå en blåval och i Uppsala en hästs huvud. Gemensamt för alla rundor är att de är designade av ingenjörer på Ramboll och har anknytning till hållbara samhällen, och invånarna i dem.

SNABBFAKTA:
Namn
Sandra Sasu
Antal år på Ramboll
10 år

Springer Ramboll Stockholm halvmaraton?
Nej, det är en för lång sträcka för mig. Min gräns går vid en mil, men det känns kul att få ha varit med och jobbat med det.

Var springer du helst?
Vid vattnet kring Söder. Jag vill springa runt något, inte fram och tillbaka. Då får jag se något nytt längs hela rundan.

Namn
Alexine Wirén
Antal år på Ramboll
2 år

Springer Ramboll Stockholm halvmaraton?
Ja, jag tänkte försöka.

Var springer du helst?
Helst där det är en fin och inspirerande miljö. Ibland springer jag till eller från jobbet, genom Södermalm och Kungsholmen. Annars brukar jag springa på promenadvägar i närheten där jag bor, gärna nära vattnet.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...