Positivt med bättre vägledning för bostadskonsumenter

av Anders Enquist

-Det är en gedigen utredning och utan att gå in på detaljnivå så tycker vi att det mesta som föreslås är positivt. Förslagen skulle innebära just det man är ute efter, ett stärkt skydd för konsumenten. Inte minst är det viktigt för konsumenten att ha bra förutsättningar att kunna göra en bra helhetsbedömning inför ett bostadsrättsköp. Behovet av bättre vägledning är i dagsläget påtagligt inte minst när det gäller nyproduktion, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

I utredningen föreslås bland annat att fastighetsmäklare ska vara skyldiga att ange lägenhetens del av föreningens skuld. Fastighetsbyrån tycker att det vore en positiv utveckling för bostadsrättsköpare och utesluter inte möjligheten att förekomma ett formellt beslut.

-Det läggs i dagsläget ofta för stor vikt vid bostadsrättens pris och det finns behov av att göra det enklare för konsumenten att bedöma föreningens ekonomi. Att ange lägenhetens andel av föreningens lån är en positiv åtgärd för att göra det. Vi skulle gärna införa detta så fort som möjligt. För att det ska ge ökad trygghet för konsumenten kräver det dock att samma nyckeltal finns på alla lägenheter som är till salu, det vill säga att hela branschen inför detta, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

-Det viktigaste är emellertid att konsumenten kan göra en helhetsbedömning av föreningens ekonomi och även titta på till exempel dolda tillgångar och underhållsbehov. Våra mäklare har en viktig roll i att hjälpa konsumenterna förstå och göra en djupare analys, fortsätter Lars-Erik Nykvist.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...