Ovanligt många fall av legionella i sommar

av Admin

I sommar har ovanlig många svenskar har insjuknat i legionellainfektion orsakad av en sällsynt variant av bakterien legionella, skriver Foklhälsomyndigheten på sin hemsida i juni. Infektionen kan orsaka en allvarlig form lunginflammation som kallas legionärssjuka. Legionellainfektion orsakas vanligtvis av att man andas in vattendroppar från olika typer av konstruerade vattensystem där legionellabakterier har tillväxt, men gemensamt för de flesta som insjuknat i sommar är att de har hanterat trädgårdsjord och jord köpt i påse. 

Om ditt varmvatten är för kallt och ditt kallvatten är för varmt, slå larm! Vattnets temperatur är avgörande för skydd mot legionella.

I den pågående utredningen smittspåras ett fyrtiotal personer på olika orter i södra delen av Sverige. Majoriteten har insjuknat under juni månad och i dagsläget har Stockholmsområdet flest fall. I andra länder är det relativt vanligt att människor smittas vid trädgårdsarbete och jordhantering, men det har bara konstaterats någon enstaka gång i Sverige. Möjligtvis kan det varma vädret ha gynnat tillväxten av bakterien.

Men det är inte bara i planteringsjord man har hitta legionellabakterier i sommar. På Gävle sjukhus upptäcktes höga halter av legionella i duschutrymmena och på vård- och omsorgsboendet Årstagården i Uppsala hittade man förhöjda halter av legionella i fastighetens vattensystem. Så sent som i augusti i år hittades bakterien i ett äldreboende i Skurups kommun i Skåne efter att en kvinna som bodde där sökt vård för kräkningar och diarré och visat sig vara smittad av legionella, rapporterar Ystads Allehanda.

Kvinnan avled på sjukhus, men det är oklart om det var legionellasmittan som var orsaken. Äldreboendets verksamhetschef säger till tidningen att kvinnan hade nedsatt immunförsvar och därför troligen varit särskilt känslig för bakterien.

Risken att insjukna är relativt liten, men mer sårbara är personer med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion och rökare. Legionerssjukan uttrycker sig som lunginflammation, generellt med hög feber, diarré, muskelvärk och huvudvärk. Sjukdomen kan vara allvarlig och trots modern intensivvård är dödligheten mellan 5–20 procent.

Innan sommaren lanserades projektet ”Stoppa Legionella”, den första informationsportalen på nätet med samlad information om bakterien och sjukdomarna som den orsakar. Bakom projektet står Säker Vatten som utformar branschregler och auktoriserar VVS-företag, samt Installatörsföretagen som är arbetsgivarorganisationen. I referensgruppen finns även Foklhälsomyndigheten, Boverket och Locum.

– För oss är legionella i första skedet en arbetsmiljöfråga. montörer blivit sjuka och bland annat fått nersatt arbetsförmåga efter arbete i VVS-system med tillväxt av legionellabakterier, säger Stefan Rex, VD på Säker Vatten AB.

Generellt måste vi bli bättre på att konstruera, installera och underhålla VVS-system och det måste finnas lättillgänglig och uppdaterad information om vad som är viktigt att tänka på under drift och hur system kan saneras. Det är därför legionellaportalen är så viktig.

Stoppa Legionella är visionen om noll sjuka och noll döda.

-Vi kommer inte att kunna utrota legionellabakterierna ur landets VVS-system, men vi kan med gemensamma ansträngningar minska antalet sjuka och döda, på samma sätt som nollvisionen har fungerat i trafiken, fortsätter Stefan Rex.

Källa: Foklhälsomyndigheten och stoppalegionella.se

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...