Ny undersökning från Skanska visar: Det vill bostadsköpare helst bo nära

När man köper ny en ny bostad är det många saker att ta ställning till.  Inte minst när det kommer till bostadsområdet och vad som finns   i närheten. I en ny undersökning har Skanska kartlagt vad bostadsköpare värdesätter mest när de planerar att flytta. Resultatet visar att mer än hälften gärna vill bo i ett bostadshus som har serviceverksamheter som caféer och bagerier på gatuplan. 

Levande kvarter med olika typer av serviceverksamhet tycks attrahera många bostadsspekulanter. Skanskas undersökning visar att 55 procent av bostadsköparna gärna ser att bottenvåningen används till serviceverksamhet. Mest populärt är det med bagerier. Närmare hälften, 47 procent, vill ha möjlighet att köpa dagsfärskt bröd på morgonen. Även caféer och apotek är populärt att ha i huset, endast en av fyra tycker att bottenvåningarna istället borde användas till bostäder.

På frågan om vilken typ av verksamhet de helst inte vill ha i sina fastigheter säger sex av tio att pubar är minst önskvärt. Därefter följer restauranger, pizzerior och även Systembolagets butiker.

– Förra året sålde vi cirka 2 600 nyproducerade bostäder och vi ser att våra köpare föredrar lugna verksamheter framför sådana som kan leda till höga ljudnivåer, till exempel restauranger och pubar. Genom att fråga potentiella köpare om vad de vill ha kan vi fortsätta bidra till att utvecklas trivsamma och attraktiva områden, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem.

Topp 10: Det vill vi ha i våra bostadshus

  1. Bageri                             47 %
  2. Café                                 38 %
  3. Apotek                            29 %
  4. Matbutik                        27 %
  5. Delikatessbutik             26 %
  6. Blomsteraffär                 24 %
  7. Gym                                 20 %
  8. Kontor                             18 %
  9. Jouröppen butik            18 %
  10. Restaurang                     16 %

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd i januari 2017 via Skanskas Bopanel med totalt 657 svarande. Skanskas Bopanel består av över 2 000 bostadsköpare med varierande ålder och livssituation.

Om bottenvåningen i huset nyttjas för serviceverksamhet, vilka av följande typer av verksamheter skulle du helst ha i bottenvåningen på huset? (Flerval)*

Totalt
Bageri 47 %
Café 38 %
Apotek 29 %
Matbutik 27 %
Delikatessbutik 26 %
Blomsteraffär 24 %
Gym 20 %
Kontor 18 %
Jouröppen butik/Närlivs 18 %
Restaurang 16 %
Bibliotek 16 %
Frisör/Hudvård 15 %
Paketombud 14 %
Vårdcentral 13 %
Bankomat 13 %
Bokhandel 11 %
Pub/Bar 10 %

* Mindre än 10 procent: Butiker med kläder/inredning/sportartiklar, tandläkare, hälsobutik, kemtvätt/skrädderi, sushi/thai, förskola/skola, skomakare/nyckelservice, Systembolaget, pizzeria, kiosk, annat.

Om bottenvåningen i huset nyttjas för serviceverksamhet, vilken typ av verksamhet skulle du inte kunna tänka dig att ha i bottenvåningen? (Flerval)* 

Totalt
Pub/Bar 59 %
Systembolaget 45 %
Restaurang 40 %
Pizzeria 37 %
Förskola/Skola 37 %
Jouröppen butik/Närlivs 25 %
Sushi/Thai 18 %
Gym 17 %
Vårdcentral 16 %

*Mindre än 10 procent: Café, butiker med kläder/inredning/sportartiklar, bankomat, kemtvätt/skrädderi, bageri, matbutik, kiosk, kontor, bibliotek, paketombud, annat, apotek, tandläkare, delikatessbutik, blomsteraffär, bokhandel, frisör/hudvård, skomakare/nyckelservice.

Hur vill du som boende att bottenvåningen i huset helst nyttjas?

Totalt
Jag ser helst att bottenvåningen nyttjas som lokaler för serviceinrättningar/företag 55 %
Jag ser helst att bottenvåningen nyttjas till bostäder 27 %
Ingen åsikt 18 %
Annons