Ny trendundersökning om skolarkitektur: Skolbyggnader tillåts en friare och mer lekfull arkitektur

av Anders Enquist
Förskola Ryssviken Nacka - kopia

Förskola Ryssviken Nacka

Vad är trendigt inom skolarkitekturen just nu? Drygt fyra av tio arkitekter svarar att det är starka och klara färger. Nära en tredjedel av arkitekterna menar att underhållsfria fasader är populärt. De här två särdragen sticker ut som de tydligaste trenderna i undersökningen. Bland de enskilda färgerna tror arkitekterna mest på rött och grönt på skolbyggnader de närmaste tio åren. Tegel och fibercement ligger i topp när det kommer till materialval på fasaderna.

Zinket

Zinket

I jämförelse med andra byggnader menar arkitekterna att det tillåts en friare och lekfullare design på skolbyggnader. 64 procent av de intervjuade arkitekterna instämmer helt eller delvis i detta påstående, endast 11 procent är av motsatt åsikt.

– Vi har märkt att arkitekterna tar ut svängarna när det gäller skolbyggnader framför allt i färgvalen. För villor och stadsmiljö har trenden länge varit naturnära färger som smälter in i sin omgivning, men den här undersökningen visar att för skolbyggnader är det precis tvärtom. När det gäller materialvalen så är trenden kring underhållsfria och robusta material stark för alla byggnader, men särskilt stark för skolbyggnader, vilket kan bero på att många skolor har en historia av fuktproblem och bränder, säger Anna Ranow kommunikationsansvarig på Cembrit.

Om undersökningen: Cembrit har låtit göra intervjuer per telefon med 100 arkitekter som ritar hus. Andelen arkitekter utgör ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Undersökningen har genomförts av PFM Research under juni-augusti 2015.

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...