Ny statistik visar utsläpp av växthusgaser på regionnivå

av Anders Enquist

– Vi utvecklar ständigt vår miljöstatistik och sättet vi presenterar den på. Vi gör det för att statistiken ska vara relevant och aktuell för beslutsfattare, organisationer, företag och andra som är intresserade av miljö- och klimatfrågor, berättar Kaisa Ben Daher, enhetschef på SCBs miljöräkenskaper.

Den branschvisa statistik för utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar som tidigare bara funnits på nationell nivå har nu brutits ner på region- och kommunnivå. Genom att använda sig av befolkningssiffror, arbetsmarknadsstatistik och ekonomiska data sätts statistiken över utsläpp till luft också i relation till antal invånare samt hur företagen bidrar till ekonomin och miljöpåverkan.

– Hur stora utsläppen är beror till stor del på det lokala näringslivet och befolkningsstorleken. Regioner med exempelvis stora industrier och raffinaderier eller orter där många flygbolag och rederier är verksamma har större utsläpp från sin ekonomi än de som har en annan typ av näringsliv, säger Kaisa Ben Daher.

Miljöräkenskaperna är ett statistiskt ramverk som gör det möjligt att analysera sambandet mellan miljö och ekonomi. Genom att ta fram statistik över olika branscher och hushållen går det att se vad det är som påverkar ekonomin och miljön.

På frukostseminariet den 7 december förklarar Maria Lidén och Nancy Steinbach från SCBs miljöräkenskaper hur man tar fram statistiken och delar med sig av de viktigaste slutsatserna från den första publiceringen av regionala miljöräkenskaper. Seminariet hålls på Karlavägen 100 i lokal Humlegården. Frukost serveras från 07:30 och seminariet börjar 08.00.

Statistiken finns tillgänglig i SCBs databaser den 6 december klockan 09.30.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...