Ny optimism på bostadsmarknaden i storstäderna

av Anders Enquist

Bostadspriserna förväntas fortsätta upp i storstäderna de närmaste 12 månaderna. Det visar en ny SIFO-undersökning beställd av mäklarfirman Bjurfors.

Bilden: Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm

Enligt undersökningen tror 49 procent på stigande priser under de nästkommande 12 månaderna. 13 procent spår sjunkande priser för samma tidsperiod, medan en knapp tredjedel (31 procent) tror att priserna kommer att förbli oförändrade. I Stockholm tror 48 procent på stigande priser och 15 procent tror på sjunkande priser.

– Vi ser nu en ökad optimism på marknaden i Stockholm. Fler spekulanter kommer på visningarna och mer affärer görs. Förväntningarna från köpare och säljare är mer realistiska och för första gången på länge säljs nu bostäder till utgångspris och i många fall sker budgivningar igen. Vi ser också att fler nu lägger bud innan visning, kommenterar Fredrik Kullman, VD på Bjurfors Stockholm.

Även i övriga storstadsområden tror bostadsspekulanterna på stigande priser för de nästkommande 12 månaderna. I Göteborg tror 47 procent på en prisökning, medan 12 procent tror på en prissänkning. Motsvarande siffror i Malmö är 56, respektive 7 procent.

– Precis som göteborgarna är vi försiktigt positiva till marknaden. Efter att den nedåtgående trenden med prisfall bröts i våras har marknaden nu stabiliserats. Intresset i dag är högre med fler som kommer till visningarna och kortare säljtider. Vi ser också att amorteringskravet givit effekt då färre har råd med de något dyrare bostäderna vilket bidrar till att dämpa prisutvecklingen, kommenterar Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors Göteborg.

– Köpare och säljare känner sig mer trygga idag än för ett år sedan och med det rådet det en stabil bostadsmarknad i Malmö. Senaste halvåret har vi haft en sund prisutveckling och en omsättningshastighet runt 20 dagar på våra bostäder vilket visar att vi har en välfungerande marknad i Malmö. Vår bedömning är priserna kommer att öka några procent det närmaste året vilket är i linje med inflationen, kommenterar Mattias Larsson, vice vd på Bjurfors Skåne.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 18–23 september 2018. Totalt intervjuades 1569 personer i orterna Stockholm, Göteborg och Malmö. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...