Ny Novusundersökning: Enplansvilla om svensken får välja

Nästan fyra av tio svenskar som går i flyttankar hindras av bristande utbud; att de inte hittar något de gillar eller att det som de vill flytta till finns inte på marknaden eller i det område där de vill bo. Det visar Fastighetsbyråns rapport ”Så vill svenskarna bo” som bygger på en Novusundersökning där 1 611 svenskar fått svara på frågor i om drömboende, flytthinder och synen på nyproduktion. Men vad står då på svenskarnas önskelista? En lättskött och relativt stor enplansvilla med bra och öppen planlösning, stort kök, uteplats och mycket förvaringsutrymmen. 

Det som efterfrågas mest runt om i Sverige är enplansvillor (24%) följt av bostadsrättslägenheter (19%) och flerplansvillor (17%). Även Fastighetsbyråns mäklare uppger att enplansvillor är den bostadsform som är mest eftertraktad (60%).

– Det är inte så kostnadseffektivt att bygga enplansvillor, framför allt inte i attraktiva områden där marken är dyr och man därför gärna bygger på höjden. Vi kan dock se att det är den klart mest eftertraktade bostadstypen, inte minst bland äldre. Det skulle vara intressant att se vad ett större utbud av enplansvillor skulle göra för att få igång flyttkedjor, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Sekelskifte och öppen planlösning nära naturen
70 procent tycker att det är attraktivt med öppen planlösning. För 23 procent av svenskarna spelar inte byggnadsstil någon större roll, men av de som har en preferens så står sekelskifte högt i kurs (22 %) följt av nyproduktion (18 %). Bostaden får gärna också ligga nära en matbutik och kommunikationer och ha naturen runt knuten.

Förvaring förför
Bra planlösning, stort kök och balkong eller uteplats har funnits på svenskarnas önskelista under många år. Men nuförtiden verkar ingen kunna få för mycket av bra förvaring som seglar upp bland de saker som svenskarna värdesätter mest vid valet av ny bostad. Framför allt i åldrarna 36-55 år och bland kvinnor. Bra förvaringsutrymme finns med som topp fyra på var fjärde svensks önskelista. För lite förvaring är också det som svenskarna mest av allt vill undvika i sitt nästa boende (48 %).

Lättskött och nyrenoverat
Vid val av ny bostad är det tydligt att svenskarna idag vill ha en lättskött bostad (71 %) och en bostad som är nyrenoverad och i bra skick (65 %). Det är viktigare än att till exempel ha nära till stan eller byggnadsstil.

– En tydlig trend nu är att det är mycket enklare att sälja bostäder i bra skick där köparen i stort sett bara kan flytta in. Dagens tuffare finansierings- och amorteringskrav gör att bostadsköpare har mindre marginaler att röra sig med och således inte har pengar över till renovering, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Överst på önskelistan: Extra övernattningslägenhet
Av olika extra förmåner som sätter guldkant på tillvaron så vill svenskarna helst ha tillgång till en övernattningslägenhet för besökande släkt och vänner (32 %), enklare hantverks- och vaktmästartjänster (26 %), gym (25 %) och städhjälp (20 %). Men det finns också intresse för till exempel en husvärd som kan hjälpa till med enklare vardagsbestyr.

FAKTA

Svenskarnas topp 5 boendeformer: 

1. Enplansvilla (24 %)                                                                 

2. Bostadsrätt (19 %)

3. Flerplansvilla (17 %) 

4. Gård (16 %)                                                                                

5. Hyresrätt (9 %)                                                                            

*Byggår 2002-2016

Topp byggnadsstilar:

1. Sekelskifte (22%)

2. Nyproduktion (18%)

3. Nybyggd bostad* (10 %) 

4. Funkis/30-40-tal (5 %)

5. 50-60-tal (4 %)

6. 70-80-tal (3 %)

7. 90-tal (2 %)

*Byggår 2002-2016

I sitt nästa boende vill man helst undvika…       

… underhåll och renovering (48 %)

… störande ljud (48 %)

… ont om förvaringsutrymme (48 %)

… grannar nära inpå (38 %)

… för mycket att ta hand om i trädgård (25 %)

… trappor (24 %)

… känsliga grannar (för t. ex ljud/fest) (24 %)

Fastighetsbyråns Mäklarpanel:

Vilken typ av boenden efterfrågas mest i ditt täckningsområde?

Enplansvillor (60 %)

Bostadsrättslägenheter (59 %)
Radhus (34 %)
Bostadsrättshus (25 %)

Flerplansvillor (17 %)
Kedjehus (17 %)

Ägarlägenheter (2 %)

Om Novusundersökningen
Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt har 1611 intervjuer genomförts under perioden 12-19 maj 2017. Deltagarfrekvensen är 60 %. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Om Fastighetsbyråns mäklarpanel
Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns ca 1000 mäklare runt om i landet. Enkäten som skickades ut som underlag till denna rapport genomfördes 2-9 juni 2017 och totalt svarade 383 personer. Svaren bryts ner på segmenten Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, Stor-Malmö, Större ort, Mellanstor ort och Liten ort.


Väljarna underkänner bostadspolitiken

Sex av tio väljare vill se en blocköverskridande bostadspolitik. Samtidigt kan hälften av väljarna inte säga vilket parti som har den bästa bostadspolitiken. Och bara tre av tio känner till att Peter Eriksson (MP) är bostadsminister.
– Väljarna uttrycker ett lågt förtroende för bostadspolitiken. Partierna underpresterar, politiskt och kommunikativt, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier.

Annons

Vinnare på villamarknaden 2012-2017 – Härjedalen och Danderyd i topp

Just nu ser prisökningen på villor i Sverige ut att ha planat ut något. Men hur har utvecklingen sett ut de senaste fem åren? Fastighetsbyrån har tagit fram siffror som visar att priserna på villor stigit i samtliga län med en snittökning på 39 %. Villaägare i Norrbottens län är de största vinnarna med en procentuell uppgång på hela 57 %. Räknat i kronor så ligger Stockholms län i topp där villaägarna i snitt haft en värdeökning på nära två miljoner på fem år vilket innebär dryga tusenlappen om dagen. 

Oscar Properties nya bostadsprojekt Cykelfabriken i Uppsala; en hyllning till funktionalistisk arkitektur

Cykelfabriken med sina 100 moderna bostäder på industrihistorisk mark i Fålhagen, Uppsala, är bostads-utvecklaren Oscar Properties första projekt utanför Stockholm. De två byggnaderna på Väderkvarnsgatan/S:t Olofsgatan skapas i funktionalistisk stil med tydlig inspiration av 30-talets Uppsalaprofil och stadsarkitekt Gunnar Leche. Cykelfabriken blir ett uttrycksfullt tillskott till ett redan unikt kvarter där gamla och nya bostadshus samsas med kontor och historiska fabriksbyggnader från platsens industriella guldålder. Samtliga bostäder får specialritade kök och badrum och de flesta har även egen balkong, terrass eller uteplats mot den lummiga gården. Byggstarten är redan nu i höst då även försäljning av bostäderna startar. Inflyttning är beräknad till sommaren 2019.

Universitetshuset i Uppsala färdigrestaurerat

I början av 2016 påbörjade Statens fastighetsverk den interiöra restaureringen av Universitetshuset i Uppsala, en så pass omfattande restaurering att verksamheten tillfälligt fick flytta ut. Lagom till att höstterminen startat är ledningen åter på plats och studenterna hälsas varmt välkomna tillbaka. Efter en genomgripande men varsam restaurering möter de en modern undervisningsmiljö med högre tillgänglighet, bättre akustik och inomhusklimat samt en moderniserad inredning med belysning och teknik som lever upp till dagens krav.    

Hifabs nya HR-chef satsar på engagerade medarbetare

Sedan augusti är Malin Sandkulla ny HR-chef på Hifab och som ny på jobbet ser hon möjligheter i allt. Framöver vill hon fortsätta arbetet med Hifabs starka varumärke som attraktiv arbetsgivare. 
Malin Sandkulla kommer ursprungligen från Gävle men en handbollskarriär på elitnivå tog henne till Stockholm för 20 år sedan. Hon är i grunden utbildad elektroingenjör och de första åren i huvudstaden varvade hon handbollen med att jobba som konsult, bland annat som besiktningsman och biträdande byggprojektledare i infrastrukturprojekt. 

Riksbyggens Solar Egg nominerat till Stålbyggnadspriset 2017

Solar Egg (Solägget), Riksbyggens numera världskända bastu, är en av fem nominerade till Stålbyggnadspriset 2017. Stålbyggnadspriset delas vartannat år ut till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen.

Kopparhuset på Avenyn är Västsveriges smartaste fastighet

Kopparhuset på Kungsportsavenyen 31-35 har utsetts till Västsveriges smartaste fastighet på Fastighetsmässan i Göteborg. Bakom priset står Fastighetsägarna och mässarrangören Easyfairs. Ny- och ombyggnationen av Kopparhuset har resulterat i en helt Co2-neutral fastighet mitt i centrala Göteborg. Geoenergi hämtas från ett 40-tal hål på 300 meters djup i berglagret till en energicentral som i sin tur drivs av Wallenstams vindkraftsel. 

Svårbegripliga årsredovisningar försvårar bostadsaffären

SBAB har sammanställt svaren från närmare 500 personer boende i bostadsrätt i en undersökning om bostadsrätter. En av frågorna var om man studerat föreningens årsredovisning innan ett köp. Endast 35 procent svarar att de studerat föreningens årsredovisning mycket noga. 

Atrium Ljungberg får möjlighet att utveckla Mälarterrassen – ny mötesplats vid Slussen

Exploateringskontoret i Stockholms stad har givit klartecken för Mälarterrassen – en ny byggnad och mötesplats för mat och kultur invid Södermalmstorg vid Slussen. Det meddelades på en pressträff under onsdag förmiddag. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har genom en så kallad markreservation fått exklusiv möjlighet att förhandla om innehåll och förvärv av byggnaden.