Nu inleds WWFs klimatutmaning för världens städer

Nu drar WWFs globala stadsutmaning One Planet City Challenge igång. Det svenska initiativet, som på kort tid växt till en stadsutmaning i 25 länder, erkänner och belönar städer som tar täten för en klimatsäker och hållbar framtid. 

Umeå Broparken Foto- Umeå Kommun.

Redan idag står städer för 70 procent av världens koldioxidutsläpp och urbaniseringen går i snabbt takt – inte minst i många utvecklingsländer.

– Städer har en nyckelroll i klimatomställningen. Vi behöver städer som går i bräschen för att utveckla klimatsmarta lösningar för transporter, boende, energi och mat och som kan leverera grönare och långsiktigt mer hållbara samhällen och livsmiljöer i alla delar av världen, säger Sabina Andrén, Programsamordnare hållbara städer på Världsnaturfonden WWF.

Foto: Broparken i Umeå. Umeå som utsågs till årets klimatstad 2016. Foto: Umeå Kommun

Med One Planet City Challenge, som tidigare gått under namnet Earth Hour City Challenge, vill WWF stötta och stärka städernas insatser och mobilisera det globala klimatarbetet. Städerna bedöms på kriterier som ambitions- och leveransförmåga, innovationspotential och hur integrerat och vetenskapligt förankrat klimatarbetet är.

Årets utmaning öppnar för städer i 25 länder att rapportera sitt klimatarbete. Nationella klimatstäder utses våren 2018, och av dessa utses en global vinnare. Temat för årets stadsutmaning är Hållbar Mobilitet och här delas även ut ett särskilt hedersomnämnande.

– Sverige har goda förutsättningar för att ta ledande roll globalt i hållbar stadsutveckling och klimatomställning. Tidigare svenska bidrag har imponerat på den internationella juryn och vi uppmanar så många svenska städer som möjligt att komma in med sina bidrag, säger Sabina Andrén.

Städer som utsetts till Årets Klimatstad i Sverige är Malmö(2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015) och Umeå (2016).

Om One Planet City Challenge 

Med One Planet City Challenge vill WWF stödja städernas insatser och mobilisera det globala klimatarbetet. Städerna registrerar och rapporterar in sitt klimatarbete som bedöms av en internationell jury med expertis inom områden som stadsplanering, transport, energisystem och konsumentbeteende. Sedan starten 2011 har utmaningen engagerat 320 städer på fem kontinenter.

Annons