Norm Form – en utställning om design som sätter sig på tvären

av Anders Enquist

Har du någonsin funderat på varför en borr ser ut som den gör?

I utställningen visas till exempel jeans för rullstolsburna, en gynstol för män, en hijab för polisen, en borr och en stavmixer som bytt utseende med varandra, mode som utmanar köns- och etnicitetnormer och en väst som framkallar ångestsymptom.

– Norm Form är en utställning om design som utmanar vad som anses vara normalt. Just nu finns en stark rörelse bland formgivare att arbeta normutmanande, utställningen speglar denna strävan, säger Karin Åberg Waern, chef för utställningar och pedagogik på ArkDes.

Curatorer för utställningen är Karin Ehrnberger, industridesigner och doktor i produkt- och tjänstedesign, Camilla Andersson, arkitekt och forskare på Aaltouniversitetet och Maja Gunn, designer och doktor i design med specialisering modedesign. Alla har bakgrund inom forskning kring normer, arkitektur och design.

– Utställningen Norm Form visar design som sätter sig på tvären, utmanar normer och ifrågasätter maktstrukturer. Här visas bland annat CP-trucken av Göteborgskooperativet för Independant Living, en bil som byggts om till ett verktyg med möjlighet att spreja rullstolsmarkeringar på parkeringsplatser. Detta som en kommentar till bristen på tillgänglighet för rullstolsburna. Här visas också specialdesignade slöjor för polisen, försvaret och brandförsvaret av Iman Adelbe, som vill utmana normen för vem som anses passa för yrken inom dessa myndigheter och this is Swedens bomberjackor som kombinerar mode och aktivism utifrån en antirasistisk agenda, säger curatorerna.

Fakta om utställningen:
Utställningsperiod: 6 okt 2017 – 11 feb 2018. Fri entré.
Curatorer: Karin Ehrnberger, Camilla Andersson, Maja Gunn.
Scenograf: Jenny Nordmark
Kommunikationskoncept: Madder i samarbete med Bastion och Dotta Doost.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...