NCC stöttar läxhjälp för att öka matteintresset

av Henrik Langborg

NCC blir huvudsponsor åt Mattecentrum med 700 000 kronor över två år. Mattecentrum är en ideell organisation som varje månad hjälper över 100 000 högstadie- och gymnasieelever med läxor i matematik. NCC-anställda erbjuds även bli volontärer i läxhjälp.

nbaqzm5spa2ug7yloccw– Vi gillar att Mattecentrum erbjuder ungdomarna kunnig, inspirerande och gratis läxhjälp. På så vis slipper de hamna efter även om deras föräldrar inte kan hjälpa dem med matteläxan eller inte har råd att köpa privat läxhjälp, säger Sigalit Slutbäck, chef för kompetensutveckling på NCC.

NCC vill uppmuntra fler ungdomar att bli ingenjörer. Ju fler av dem som får stöd, blir peppade och bättre i matte desto fler får friheten att välja. Det råder redan brist på ingenjörer i Sverige och behovet beräknas bli större med tiden, med ett underskott på 10 000 ingenjörer varje årtionde.

– De obetalda volontärerna lär ut matte för att de älskar ämnet, är bra på att förklara och använder exempel ur de ungas egen vardag som gör det lättare att se meningen med att kunna svåra beräkningar. Det tror vi inspirerar fler ungdomar att se matte som roligt, verklighetsnära och värdefullt, säger Sigalit Slutbäck.

NCC kommer även att erbjuda sina anställda i Sverige att ansöka om att bli volontärer på Mattecentrums räknestugor runt om i landet.

– Tack vare NCC:s stöd kan vi nu hjälpa ännu fler elever, genom att starta fler räknestugor i nya städer och utveckla vårt mattestöd på webben. Pengarna behövs även för att driva de räknestugor som redan finns i 18 städer, säger Johan Wendt, grundare av Mattecentrum.

– Jag startade Mattecentrum 2008 för att alla ungdomar ska få en likvärdig chans att känna att det klarar av och rentav gillar matte. Idag har vi ett brett spann av elever, från de som är svagast i matte till de som vill ha mer utmaning än skolan kan ge dem, säger Johan Wendt.

Mattecentrum är en ideell förening som hjälper över 100 000 ungdomar i Sverige att förbättra sina kunskaper i högstadie- och gymnasiematte. NCC blir en av föreningens fyra huvudsponsorer.

Räknestugor med volontärer på plats arrangeras i 18 städer totalt 44 gånger i veckan. Hit kommer 4 000 elever per år. Mattecentrum har också skapat www.matteboken.se där ungdomar mellan 12-19 år får hjälp att lösa kluriga mattetal med teori, exempel och videolektioner. Den har drygt 115 000 unika besökare per månad.

För ytterligare information, vänligen kontakta

Sigalit Slutbäck, chef för kompetensutveckling, NCC Construction Sverige. Telefon

08-585 518 94

Johan Wendt, grundare av föreningen Mattecentrum. Telefon

070-232 02 64

Ulf Thorné, kommunikationschef NCC Construction Sverige. Telefon

08-585 523 46, 070-214 77 27

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...