Mer än 100 arkitekter med i SISAB:s nya ramavtal med åtta arkitektbyråer

av Anders Enquist

SISAB:s arkitekt Anni Björkskog, Fotograf: Niklas Palmklint

Stockholm växer och SISAB står inför en stor utmaning att möta stadens behov av 55 000 nya elevplatser till år 2040. SISAB bygger sina skolor/förskolor med fokus på långsiktig hållbar förvaltning. Fastigheterna ingår ofta i nya områden som ska hitta sin «själ». Arkitekturhistoriskt har skolbyggnader ofta varit grundpelare stadens utveckling och gestaltning.

-Förra veckan anordnade vi ett startmöte med våra nya ramavtalade arkitektbyråer där över 100 arkitekter deltog. Enormt stor arkitekturkompetens var samlad och de är en mycket viktig samarbetsparter för oss när vi i tidigt skede skapar förutsättningarna för våra framtida skolor med ambitionen att skolan ska vara en viktig del när vi utvecklar vår stad, förklarar Claes Magnusson, VD SISAB.

SISAB strävar efter att ta fram en gestaltningsidé för varje enskild byggnad, inom en begränsad budget. Gestaltningsidéen är lika viktig för stadsbilden som för barnen som går i skolan/förskolan.

-Gestaltningsidéen ska vara den bärande idén, den röda tråden, genom hela projektet och är den som garanterar att slutprodukten håller hög arkitektonisk kvalitet, förklarar Anni Björkskog, SISAB:s arkitekt.

För SISAB är det viktigt att skollokalerna håller lika hög kvalitet exteriört som interiört. Därför är det viktigt att samarbeta med Sveriges bästa arkitekter.

-Vi vill vara ett företag som ligger i framkant arkitektoniskt, ha en klar vision och som är attraktiv för arkitekter att samarbeta med, avslutar Anni Björkskog.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...