Martinsons kyrkspira väcker framtidstro i Krokom

av Henrik Langborg

Nästa julotta kommer församlingen i jämtländska Krokom att kunna fira i en helt ny och miljövänlig kyrka. Martinsons i Västerbotten har levererat spiran som gör kyrkan synlig på långt håll.

– Tack vare tornet från Martinsons blir det en kyrka som verkligen syns. Med korset som nyligen restes på toppen, mäter det 30 meter på höjden, berättar kyrkoherden Mikael Sjödin.

om97tzpqrupdwpsh21poKrokom kommun mellan Östersund och Åre, har i dag uppemot 15 000 invånare, betydligt fler än när den förra kyrkan byggdes för hundra år sedan. Under lång tid har lokalen inte räckt till. Efter en omfattande vattenskada för tre år sedan, tog man beslutet om att riva och bygga nytt.

– Den förra kyrkan var ett gammalt baptistkapell som folk inte kände igen som en kyrka, därför valde vi att göra den nya i ett ganska traditionellt snitt med ett klassiskt kyrktorn, berättar Mikael Sjödin.

Kyrkan började byggas i somras och beräknas vara klar i juni 2013. För arkitekturen står Karl-Erik Jonasson, totalentreprenör är Treeab bygg i Östersund AB och konstruktör Månsson & Hansson AB. Martinsons i Västerbotten står för konstruktion, projektledning och leverans av kyrkspiran samt limträbalkar till kyrkorummet.

Konstruktören Niclas Kjell på Martinsons fick i uppdrag att utifrån arkitekturskissen göra ritningar och hållbarhetsberäkningar. På en skala ett till fem var projektet en femma, säger han. Både vad gäller svårighet och rolighet.

– Att konstruera kyrktorn hör inte till vanligheterna. Jag jobbar oftast med dimensioneringar av hallar, läktare och hus, så det här var en spännande utmaning, säger han.

Mikael Sjödin berättar att han fått många glada tillrop från ortsbefolkningen och att byggandet skapar framtidstro i Krokom.

– Vi bygger för framtiden, säger han och syftar på den växande befolkningens behov av en fungerande kyrkoverksamhet och möteslokal samt miljövinsterna med träbyggandet och de smarta energilösningarna.

Med hjälp av grön el och bergvärme kommer kyrkan med sina 600 kvadratmeter att dra lika lite eller mindre energi än en vanlig villa. Träet skapar också en varm atmosfär i lokalen.

– Jag tror man kommer att bli glad när man kliver in i det här kyrkorummet, säger Mikael Sjödin.

Mer information

Niclas Kjell, konstruktör och projektledare Martinsons

Mob: 070-343 09 85

E-post: niclas.kjell@martinsons.se

Mikael Sjödin, kyrkoherde

Rödöns, Aspås, Näskotts, Ås församlingar Mob: 070-530 69 20

E-post: mikael.sjodin@svenskakyrkan.se

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...