Ledande aktörer teknikutvecklar tillsammans

av Anders Enquist

För några dagar får alla företag en gemensam högkvalitativ utvecklingsavdelning.

Gemensamt för produkterna som analyseras vid träffarna är BACnet, vilket är ett kommunikationsprotokoll för fastighetsautomation. Det används framförallt inom kommersiella fastigheter och gör det enklare att optimera för energieffektivitet. Träffarna arrangeras av organisationen BACnet Interest Group Europe, där ett hundratal företag världen över är anslutna.

– För några dagar får alla företag en gemensam högkvalitativ utvecklingsavdelning. Vi lär oss av varandra och tillsammans driver vi tekniken och vårt branschområde framåt.

Gemensam testarena
På träffarna finns inga säljare eller marknadsförare närvarande. Endast spetskompetenta tekniker och utvecklare är välkomna och alla skriver på sekretessavtal för att garantera att inga företagshemligheter, kommande produktsläpp eller funktionalitetsproblem sprids.

– Vi kopplar ihop vår utrustning, både mjukvara och hårdvara, mot ett gemensamt nätverk och testar funktionerna. Oftast är det nya produkter som ännu inte finns på marknaden. Vi ser till så att allt fungerar som det skall och hjälper varandra med tips och råd. Det finns alltid någonting att förbättra, vilket garanterar så bra saker som möjligt för kunderna när produkterna väl ska installeras i fastigheterna, säger Henrik Ekdahl.

Framtidssäker investering
Med BACnet som gemensamt kommunikationsprotokoll kan produkter och system från olika leverantörer enkelt kopplas ihop. Det möjliggör användning av en gemensam infrastruktur i form av nätverk och datorer och skapar utökade funktioner vid integration av olika system för exempelvis ventilation, larm och belysning.
– Alla har nytta av att våra produkter fungerar ihop, vilket vi testar ordentligt när vi ses. Allt ska vara kompatibelt. Istället för att låsa in sig i sina egna kommunikationsprotokoll öppnar detta förhållningssätt för smartare och bättre fungerande fastigheter, avslutar Henrik Ekdahl.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...